Právě vysíláme

Novinka Evropy 2: RODAN – The Art Of Not Giving A Fuck

20. dubna 2024 15:45
Novinka Evropy 2: RODAN – The Art Of Not Giving A Fuck

V playlistu Evropy 2 od soboty 20. dubna 2024.

Před rokem touto dobou ještě Rodan vstřebával dozvuky finálové účasti v národním kole Eurovision Song Contest 2023. Během následujících měsíců pak zvládl na kariérní milník skvěle navázat v rádiovém éteru úspěšnými singly Tell Me It’s Summer a Insomnia Junkie i nominací na Objev roku v anketě popularity Český slavík. Teď nastal čas se za celou touto pozoruhodnou kapitolou v životě mladého a notně talentovaného písničkáře naposledy ohlédnout a symbolicky ji uzavřít. Děje se tak jak jinak než muzikou, konkrétně novým singlem The Art Of Not Giving A Fuck a novým EP The End Of Me. To vyšlo v pátek 22. března 2024 a Rodan ho – možná i trochu symbolicky – pokřtil ve středu 27. března 2024 v pražském Café V lese, kam se vrátil právě skoro přesně po roce.

I když název EP může působit negativně, vlastně to tak vůbec není. Je to daleko jednodušší. Moje tvorba si prošla za poslední 3 roky velikou změnou. Začínal jsem s albem Glasses Off složeném z písniček, které jsem napsal sám o věcech, který jsem si vymyslel. Žádná z nich nebyla o mně nebo o tom, co cítím já, protože mi přišlo, že jako člověk, co nepije, nikam nechodí a nemá moc kamarádů, nemám moc co říct a nic jsem nezažil. Proto jsem si vymýšlel situace a postavy, o kterých jsem písničky na debut psal. Pak jsem potkal Jendu Vávru a ten mi ukázal, že je úplně jedno, kolik mám kamarádů, kam chodím a co piju, protože mám co sdělit právě tím, jakej jsem,“ vyznává se s až syrovou upřímností Rodan.

Stále ještě velmi mladý, ale hudebně i názorově někdy až překvapivě vyzrálý hudebník zároveň poukazuje na fakt, že když ho něco trápí, často se schovává za sarkasmus. Ten je ostatně s určitou sympatickou podvratností a ironií charakteristický (společně se skvělým moderním alternativně popovým soundem) i pro v úvodu zmíněné loňské rádiové singly, stejně jako pro vánočně nevánoční song Slay Bells i aktuální novinku The Art Of Not Giving A Fuck.

Na té se podobně jako na předchozích singlech podílel coby spoluautor organizátor českých Songwriting campů, textař a producent Jan Vávra. Jistý vklad si navíc připsal i jeho čtyřnohý parťák Julin. Jak oba muzikanti přiznávají, právě fascinace tím, že pes neřeší, co bylo, je nebo bude, ale prostě je a je za to rád, byla hlavní inspirací pro song s výrazně zpěvným refrénem a slušným hitovým potenciálem.

Zdroj: Supraphone, YouTube, Facebook

Články, které by tě mohly zajímat