Právě vysíláme

Jak děti motivovat k pravidelnému pohybu

19. dubna 2024 0:33
Jak děti motivovat k pravidelnému pohybu

V současné době, kdy digitální technologie dominuje volnočasovým aktivitám našich dětí, může být obtížné motivovat je k pravidelnému pohybu. Není to však nemožné.

Chytré telefony, počítače a herní konzole jsou pro děti velmi lákavé a často je obtížné je od nich odtrhnout. Přesto je možné najít způsoby, jak vzbudit v dětech zájem o fyzickou aktivitu a učinit ji součástí jejich každodenního života. Zde je několik tipů, jak děti motivovat k pravidelnému pohybu.

Vytvořte zábavné prostředí
Základem je, aby byla fyzická aktivita pro děti zábavná. Vytvoření her a aktivit, které jsou zábavné a současně podporují pohyb, může být klíčem k tomu, aby děti chtěly být aktivnější. Například hledání pokladu v přírodě, rodinné sportovní dny zakončené rozdáním medailí nebo tančení na oblíbenou hudbu mohou být skvělými způsoby, jak začít.

Zapojte o moderní technologie
Namísto toho, aby se technologie stala strašákem, může sloužit jako nástroj k podpoře fyzické aktivity. Existuje mnoho aplikací a videoher, které vyžadují pohyb a mohou děti motivovat k různým formám cvičení, ať už jde o tanec, jógu nebo sporty. Využít lze třeba i virtuální realitu nebo hry na chytré telefony, které se bez pohybu hrát nedají. Nejznámějším příkladem bude nejspíš hra Pokémon GO. Proč se s dětmi nevypravit pochytat pár fantasy příšerek?

Jděte příkladem
Malé děti se učí napodobováním, starší děti hledají vzory. A proto je důležité, aby rodiče (a třeba i starší sourozenci) takovým vzorem byli. Společná rodinná aktivita, jako je jízda na kole, plavání nebo pěší turistika, nejenže posílí rodinné pouto, ale také ukáže dětem, že pohyb je přirozenou a příjemnou součástí života. Případně můžete zaběhnout do nejbližší prodejny Decathlon nebo jiného prodejce sportovního vybavení, pořídit kopačky (mladším dětem dětské kopačky) a začít hrát společně fotbal.

Nastavte dětem cíle a odměny
Stanovení dosažitelných cílů pro fyzickou aktivitu může být motivující, zábavné a podpoří zdravou soutěživost. Jít může třeba o počet kroků během dne, počet jízd na kole za týden nebo účast v rodinné sportovní výzvě či turnaji. Odměny za dosažení těchto cílů můžete nastavit tak, aby podporovaly další zdravé návyky. Může jít třeba o nové sportovní vybavení.

Mluvte s dětmi o důležitosti pravidelného pohybu
Je důležité vysvětlit dětem, proč je pravidelný pohyb důležitý pro jejich fyzické i psychické zdraví. Diskuse o tom, jak cvičení prospívá tělu i mysli, může pomoci dětem pochopit význam aktivního životního stylu. Peskování nebo kázání není správná cesta.

Každé dítě je jiné, přizpůsobte jim aktivitu na míru
Každé dítě je jedinečné a má různé preference, pokud jde o typy aktivit. Některé děti milují týmové sporty s kamarády, zatímco jiné upřednostňují individuální aktivity, jako je plavání nebo cyklistika, dalším může být sport příjemný jen ve společnosti rodiny. Klíčem je najít takovou aktivitu, která bude dítě nejvíce bavit a nalezne si v něm to své.

V dnešní digitální éře je klíčové najít rovnováhu mezi technologií a fyzickou aktivitou. Začleněním zábavy, vzdělávání a rodinných aktivit do každodenního života můžeme motivovat děti, aby vedly aktivnější a zdravější život. Zapojte svou kreativitu a využijte toho, co o svých dětech víte. Pamatujte, že cílem není děti k pravidelnému pohybu donutit, nýbrž v nich k němu pěstovat pozitivní vztah.

 

Články, které by tě mohly zajímat