Právě vysíláme

Národní den bez spěchu vyzývá ke zpomalení

1. dubna 2024 0:01
Národní den bez spěchu vyzývá ke zpomalení

3. dubna Česko zpomalí. I několik minut může zachránit životy. Připojte se k iniciativě a zpomalte také.

Životní styl lidí často ovládá spěch i neustálý shon. Česká asociace pojišťoven proto přichází s iniciativou Národní den bez spěchu. Letos se koná 3. dubna a nabádá veřejnost, aby zpomalila a přemýšlela nad tím, že často kvůli spěchu riskujeme až zbytečně mnoho. A často se tak děje za volantem.

Rychlost je totiž jedna z hlavních příčin dopravních nehod. Statistiky mluví jasně: minulý rok na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti zemřelo 138 lidí. 9 z 10 řidičů navíc přiznává, že porušuje rychlostní předpisy.

Národní den bez spěchu dává lidem trochu více času na běžné aktivity tím, že je o pár minut odloží. Lidé tak nemusí (nejen) za volantem tolik spěchat. Jde o to uvědomit si, že ne všechno je naléhavá situace, kvůli které stojí za to riskovat životy nepřiměřenou rychlostí. K akci připojí stejně jako v loňském roce i Česká fotbalová asociace. Zapojí se i kulturní instituce jako Národní divadlo nebo Cirk La Putyka, některé vysoké školy. Na zbytečný spěch upozorní v rámci své komunikace také některé pojišťovny jako NN Životní pojišťovna, Generali Česká pojišťovna nebo Allianz a firmy jako například BMW, MOL, DPD, Vodafone či Rekola atd.

Projekt Národní den beze spěchu podporuje Bezpečně na cestě – projekt realizovaný z Fondu zábrany škod.

Jak vypadal Národní den bez spěchu 2023

Loni se Národní den bez spěchu osvědčil jako účinný způsob, jak upozornit na tento problém. „Zájem veřejnosti nás přesvědčil o tom, že má smysl v této aktivitě pokračovat, a proto jsme v letošním roce oslovili i další partnery z řad firem, které tuto myšlenku mohou dále šířit mezi své zaměstnance a zákazníky,“ vysvětluje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven, která stála za zrodem iniciativy.

Národní den bez spěchu je nejen o zpomalení ale i o uvědomění si hodnoty lidského života. Zúčastněte se i vy tím, že zpomalíte nebo sdílíte manifest. Společně můžeme ukázat, že zpomalením o několik minut můžeme zachránit životy. Více informací najdete na narodnidenbezspechu.cz

Články, které by tě mohly zajímat