Právě vysíláme

Dům Freddieho Mercuryho je na prodej, přítelkyně zpěváka za něj chce téměř miliardu

28. února 2024 8:10
Dům Freddieho Mercuryho je na prodej, přítelkyně zpěváka za něj chce téměř miliardu

V Londýně se prodává dům, který kdysi vlastnil zpěvák Freddie Mercury. Velkolepá nemovitost rockové legendy v Kensingtonu byla zhruba třicet let v péči jeho přítelkyně Mary Austin, která ji nyní nabídla k prodeji za 30 milionů liber (přes 890 milionů Kč).

Když Mercury v roce 1991 zemřel, vše odkázal Austin. Devatenáctiletá dívka byla na rande s kytaristou skupiny Queen Brianem Mayem, když se v roce 1970 poprvé setkala s Mercurym. Nastěhovali se k sobě a zůstali si blízcí i poté, co jí řekl, že je gay. O zpěváka se starala, i když zeslábl po nemoci související s AIDS.

Dům v Kensingtonu zůstal po tři desetiletí téměř celý v podobě, v jaké ho Mercury zanechal, včetně starožitného nábytku, uměleckých děl a přepychových látek. Většina vybavení se však prodala v zářijové aukci Sotheby’s, v níž se vybralo více než 50 milionů dolarů (přes 1,1 miliardy Kč), přičemž část výtěžku šla ve prospěch Mercuryho nadace Phoenix Trust a Nadace Eltona Johna pro AIDS.

Austin poprvé spatřila Garden Lodge v roce 1980, když doprovázela Mercuryho při prohlídkách domů v Londýně. Podle jejích slov se ještě téhož dne rozhodl nemovitost koupit. „Freddie vyšel ven a řekl: ‚Řekni jim, ať to stáhnou z trhu. Dám jim hned požadovanou cenu,'“ dodala.

Austin říká, že Mercury hledal v Londýně útočiště, místo, kde by mohl v klidu tvořit a pracovat na své hudbě, aniž by ho pronásledovala média – a Garden Lodge pro něj byla tím pravým.

Foto: Profimedia

Dvaasedmdesátiletá žena zdědila nemovitost po Mercuryho smrti v roce 1991 a od té doby zde žije. Nemovitost se rozhodla nabídnout společnosti Knight Frank za 30 milionů liber (přes 890 milionů Kč) po masově úspěšné aukci Mercuryho osobních věcí.

Mercury z kapely Queen byl nejslavnějším obyvatelem Garden Lodge, ale nebyl jedinou kreativní osobností, která zde žila. Nemovitost byla postavena na přelomu 19. a 20. století jako kombinovaný domov a ateliér pro malíře Cecila Rea a sochařku Constance Halford. Mezi další majitele patřili Peter Wilson, bývalý předseda aukční síně Sotheby’s, a špion, který se později stal obchodníkem s uměním, Tomás Harris. Když Mercury dům koupil, vlastnil ho člen prestižní bankovní rodiny Hoare.

Nyní, když je nemovitost zbavena většiny Mercuryho majetku, Austin říká, že jí připomíná, jaké to bylo v polovině 80. let, kdy Mercury spolupracoval s architektem a designérem Robinem Moorem Edem, aby si dům upravil podle svého.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat