Právě vysíláme

Poslední minuta života. Posádka ponorky Titan věděla, že zemře

15. července 2023 9:10
Poslední minuta života. Posádka ponorky Titan věděla, že zemře

Ztracená ponorka Titan zaměstnávala média několik dnů. Později nalezené součástky plavidla ukázaly, že na její palubě došlo k implozi, kterou nemohl nikdo přežít. A ačkoliv měla být smrt pasažérů téměř okamžitá, dlouhou minutu podle odborníka Josého Martína věděli, že se blíží jejich konec. Ponorka se totiž řítila ke dnu neuvěřitelnou rychlostí.

Podle odborníka na ponorky Josého Martína posádka Titanu věděla, že se blíží její smrt. Technické problémy zapříčinily její pád hlubinami oceánu, který trval dlouhých 48 až 71 vteřin. A právě během něj měli být účastníci výletu k potopenému Titanicu zcela při vědomí.

K potížím ponorky mělo podle Martína dojít zhruba hodinu a tři čtvrtě poté, co zahájila ponor. V té době došlo k přerušení komunikace mezi ní a lodí Polar Prince. Následně začala nekontrolovatelně padat dolů. „Muselo to být jako v hororu. Nekontrolovatelně padali a věděli, že ses blíží jejich konec,“ uvedl odborník.

Imploze ponorky měla nastat v hloubce asi 2,5 kilometrů. „Smrt byla okamžitá. Bylo to jako prasknutí balónku,“ popsal Martín.

Po tragické nehodě pozastavila firma OceanGate provozující cesty k Titanicu svou činnost. Odborníci v minulosti firmu upozorňovali, že jejich stroj není dostatečně otestovaný, a média připomínala dřívější prohlášení ředitele firmy Stocktona Rushe, v nichž se projevoval jeho laxní přístup vůči regulacím. Rush sám při červnové nehodě zahynul.

Články, které by tě mohly zajímat