Právě vysíláme

Princezna Kate leží v nemocnici, podstoupila operaci břicha

18. ledna 2024 8:43
Princezna Kate leží v nemocnici, podstoupila operaci břicha

Britská princezna Kate se v londýnské nemocnici zotavuje po blíže neupřesněné operaci v oblasti břicha, oznámil dnes její tým z Kensingtonského paláce. Buckinghamský palác později oznámil, že příští týden bude hospitalizován také král Karel III., a to kvůli nezhoubnému zbytnění prostaty.

Operace princezny Kate byla podle prohlášení plánovaná a byla úspěšná. „Očekává se, že zůstane v nemocnici deset až 14 dní, než se vrátí domů, kde bude její rekonvalescence pokračovat. Na základě aktuálních lékařských doporučení není pravděpodobné, že by se před Velikonocemi vrátila k veřejným povinnostem,“ uvádí komuniké.

O necelé dvě hodiny později oznámil Buckinghamský palác, že do nemocnice příští týden zamíří také král Karel III. „Stejně jako tisíce mužů každý rok se král nechal vyšetřit kvůli zvětšené prostatě,“ oznámil královský palác. Dodal, že jde o nezhoubný problém a panovník nemocnici navštíví kvůli „nápravnému zákroku“. Jeho veřejné povinnosti budou po dobu krátkého zotavování odkládány, dodal palác.

Princezna je v nemocnici od úterý, další podrobnosti o jejím zdravotním stavu její tým neuvedl. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z Kensingtonského paláce napsala, že rakovina důvodem hospitalizace není.

Dvaačtyřicetiletá Kate je manželkou prince Williama, dědice britského trůnu, s nímž má tři děti. Britští novináři uvádějí, že svůj program změnil i William, který nebude vykonávat oficiální povinnosti, dokud bude jeho žena hospitalizována.

„Kensingtonský palác bude poskytovat další zprávy o pokroku její královské výsosti, pouze když bude možné sdílet významné nové informace,“ dodává prohlášení královské rodiny.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat