Právě vysíláme

Soud projedná odvolání v kauze Feriho. Ex poslanec se obhajuje sám

22. dubna 2024 10:27
Soud projedná odvolání v kauze Feriho. Ex poslanec se obhajuje sám

Pražský městský soud projedná odvolání v případu Dominika Feriho. Bývalý poslanec TOP 09 si má podle nepravomocného rozsudku odpykat tříleté vězení za znásilnění tří mladých žen, z toho jedné nezletilé.

Feri kvůli obvinění rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku. Odmítá ale, že by se dopustil jakéhokoliv sexuálního násilí. Proti verdiktu se odvolal jak on, tak i ženy, které se domáhají vyššího odškodného.

Dva dokonané skutky se podle obžaloby staly ve Feriho žižkovském bytě. Politik tam údajně v březnu a listopadu roku 2016 líbal a osahával dvě dívky přes jejich nesouhlas a následně s nimi prováděl různé sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době 17 let. V roce 2018 se pak Feri podle rozsudku pokoušel líbat a osahávat stážistku, kterou si coby poslanec přivedl do Sněmovny. Tento skutek soud vyhodnotil jako pokus o znásilnění.

Obvodní soud pro Prahu 3 loni při ukládání trestu vyhověl návrhu státní zástupkyně. Napadeným ženám má Feri zaplatit celkem 510 000 korun, jedné z nich dalších 33 000 za psychoterapii. Po vynesení verdiktu uvedl, že je z rozsudku zklamaný a že doufá v to, že odvolací soud bude mít na případ jiný názor. Ve své závěrečné řeči poukazoval na údajné rozpory ve výpovědích žen.

Feri své odvolání přednáší u soudu sám. Znásilnění dívek odmítl. Poukazuje mj. na to, že podle rozsudku se neprokázala omamná látka v nápoji.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat