Právě vysíláme

Děkujeme všem, kteří přispěli do Betléma a pomohli chudým lidem!

18. prosince 2014 14:32
Děkujeme všem, kteří přispěli do Betléma a pomohli chudým lidem!

Celkem jsem přispěli 90 800 Kč.
31 700 Kč jsme přispěli do Betlému Evropy 2 a 59 100 Kč na další dárky.

Dárky se budou během roku distribuovat na misích Člověka v tísni. Zvířata z ČR neodesíláme, ale nakupujeme na místě z místních druhů, které vyhovují klimatickým podmínkám. Všechna jsou proočkovaná a vybírají se a fungují v rámci komplexních programů, ve kterých jsou farmáři školeni v moderních zemědělských metodách.

 
Co jsme díky pomoci českých dárců již dokázali?
Ze skutečného dárku podporuje Člověk v tísni farmáře v chudých zemích a zavádění moderního zemědělství, které je zde stále nečastějším způsobem obživy. Nejdůležitější jsou pro farmáře hospodářská zvířata nebo zemědělské plodiny a náčiní. Od roku 2009 rozdala organizace 4 775 koz, 1 000 ovcí nebo více než 11 000 kusů drůbeže. Novým majitelům udělalo radost 168 krav a 7 buvolů nebo 44 oslíků s povozem. Čeští dárci podpořili 344 rodin v Kambodži při nákupu ekologických bioplynáren či stavbu 164 včelích úlů pro desítky včelařů. V mnoha zemích sázeli pracovníci nové stromky – a celkem zasadili bezmála 615 000 sazenic. Více než 2 000 zemědělců poskytli nářadí, rozdali desítkytun osiva a dlouhodobě podporovali 20 školicích středisek pro farmáře. Z peněz Skutečného dárku také Člověk v tísni pořídil celkem 82 šicích strojů nebo strojů na zpracování kůže.
Zdaleka ne všude je pravidelná školní docházka samozřejmostí. V Etiopii do školy chodí jen polovina dětí a negramotnost zde dosahuje závratných čísel. Stejně tak v Angole, Kongu nebo Afghánistánu, kde Člověk v tísni díky dárcům vybavil ČvT 158 škol či pedagogických center potřebným nábytkem, učebnicemi nebo školními pomůckami a pomohou žákům i jejich učitelům zlepšit úroveň vzdělání v jejich zemích.
V několika zemích, kde Člověk v tísni pracuje, připadají na jednoho lékaře desítky tisíc pacientů, kteří jsou ošetřováni v nevyhovujících podmínkách, často bez elektřiny nebo pitné vody a jenom s minimem léků. Ze Skutečného dárku proto podpořil desítky zdravotních středisek v Kambodži a v Kongu. Letos pomohly dodávky léků 22 zdravotnickým zařízením v Kongu, do jejichž péče spadá než 36 000 lidí v jejich okolí. Pro více než 11 000 matek s dětmi, které z nějakého důvodu nemohou kojit, pořídil ČvT tisíce balíčků kojenecké výživy. V průběhu pěti let se také podařilo postavit nebo opravit celkem 64 vodních zdrojů a 55 bloků latrín nebo rozdali 800 kanystrů na vodu.

 

Video z minulého roku zde

Články, které by tě mohly zajímat