Právě vysíláme

ARIANA GRANDE sdílela snímky svého mozku s PTSD. Následky si ponese celý život

15. dubna 2019 14:10
ARIANA GRANDE sdílela snímky svého mozku s PTSD. Následky si ponese celý život

Posttraumatická stresová porucha, dále už jen PTSD, se projevuje silnými pocity úzkosti, flashbacky tzn. častým vracením se traumatických vzpomínek a jejich opětovném prožíváním. PTSD je také spojená s nočními běsy, poruchami spánku a častými výkyvy nálad. Ve většině případů se PTSD léčí medikamenty a psychoterapiemi.

Ariana Grande sdílela na svém instagramovém profilu snímky svého mozku, na kterých se vidět, že trpí PTSD. Na prvním snímku je vidět „zdravý“ mozek. Na druhém snímku jsou vidět „rozsvícená místa“ neboli to,  jak vypadá PTSD. Na snímku pod nimi je mozek Ariany.

Snímek mozku Ariany Grande vykazující Posttraumatickou stresovou poruchu.

Co poruchu způsobilo?

V květnu 2017 došlo k tragickému útoku v Manchesterské hale krátce poté, co zde zpěvačka ukončila vystoupení. Podle britských médií bylo na koncertu přes 20 tisíc lidí. Sebevražedný útočník Salman Abedi zde odpálil bombu, která zabila dvaadvacet lidí včetně dětí. K útoku se tehdy přihlásil Islámský stát.

Tohle samozřejmě člověku způsobí psychické problémy na hraně snesitelnosti. Zemřelo přes dvacet lidí, přes dvacet mladých fanoušků, kteří přišli na koncert své oblíbené zpěvačky. Tato událost zanechala v mnoha lidech opravdu hodně výrazná psychická traumata.

Pro Arianu to ale nebyl jediný traumatický zážitek, protože minulý rok zemřel Ariany bývalý přítel, rapper Mac Miller poté, co se předávkoval. Zpěvačka v rozhovoru prozradila, že úzkostmi trpěla celý život, ale po těchto dvou událostech její psychické problémy začaly eskalovat.

Ariana Grande a Mac Miller

Zdroj: www.womenshealthmag.com, www.sciencealert.com.

Články, které by tě mohly zajímat