Právě vysíláme

Byl nejmladším člověkem v USA odsouzeným k smrti, po 30 letech byl shledán nevinným. Jaké je pozadí hrůzného justičního omylu?

10. června 2021 12:05
Byl nejmladším člověkem v USA odsouzeným k smrti, po 30 letech byl shledán nevinným. Jaké je pozadí hrůzného justičního omylu?

Dnešní díl podcastu ze seriálu Opravdové zločiny se zaobírá případem nejmladšího člověka odsouzeného v USA k trestu smrti, který byl posléze shledán nevinným a po třiceti letech ve vězení propuštěn.

Nad příběhem dvou nevlastních bratrů, kteří byli neprávem odsouzeni a uvězněni za znásilnění a vraždu jedenáctileté dívky, zůstává do dneška rozum stát. Jeden z bratrů byl odsouzený k trestu smrti a druhému byl trest snížen na doživotí.

Pustili je však po třiceti letech, když jim bylo čerstvých 50 let, jako nevinné. Zcela očistili jejich jméno a bratři dostali neskutečné odškodnění ve výši 75 milionů dolarů. Jak mohlo k tak bezprecedentnímu pochybení justice dojít?

Ke zločinu, který změnil jejich životy, došlo v září roku 1983. Dva dny po nálezu těla jedenáctileté dívky byli ze zločinu vraždy a znásilnění obviněni dva nevlastní bratři – Henry McCollum (19) a Leon Brown (15).

Oba nebyli v místní komunitě příliš populární. Bratři měli extrémně nízké IQ, Henry byl oficiálně vedený jako mentálně zaostalý s IQ pouhých 51.

Po prvním výslechu Henry popřel jakékoli spojení se zločinem. Následně si ho policie předvolala podruhé a mentálně zaostalého hocha vyslýchala – beze svědků, či právníka – 4 hodiny. Po těchto čtyřech hodinách se McCollum přiznává a jako spolupachatele uvádí svého nevlastního bratra Leona Browna a další tři kluky.

Brown je následně zatknut a odsouzen, další tři nejsou ani obviněni. Proč?

A proč se policie nevydala po stopě dalšího znásilnění a vraždy provedeného za velmi podobných okolností pouhé tři týdny později ve stejném městečku?

Pozadí otřesného soudního omylu se dozvíte právě teď v podcastu Opravdové zločiny.

Pustit si ho můžete na Youradio Talk právě teď a tady.

 

 

Zdroj: Instagram, YouTube, YouradioTalk

Články, které by tě mohly zajímat