Právě vysíláme

Čeká nás tereziánské léto! Bude slunečno a teploty nad dvacet stupňů

3. října 2022 9:02
Čeká nás tereziánské léto! Bude slunečno a teploty nad dvacet stupňů

Kdo má při pohledu z okna pocit, že sychravý deštivý podzim už klepe na dveře, toho v půlce týdne čeká velké překvapení.

Do úterý zůstane v Česku ještě chladnější počasí s přeháňkami.

Od středy ale přijde pozdní takzvané tereziánské léto, bude slunečno s teplotami nad 20 stupňů. Opět ochladit by se mělo koncem týdne. Vyplývá to z informací na facebooku a webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu můžeme čekat polojasno až jasno s odpoledními teplotami  mezi 16 a 20 stupni.

Během dneška a úterý bude do Česka ještě proudit chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu. Odpolední teploty by dnes neměly překročit 16 a v úterý 17 stupňů Celsia. Přeháňky meteorologové očekávají ojediněle, na severu a severovýchodě místy. Oblačnost bude od jihozápadu pozvolna ubývat.

V polovině týdne se do Česka dostane teplý vzduch od jihu. „Do České republiky sužované již přes půl měsíce chladem přinese alespoň na několik dní pozdní léto nazývané v tomto období jako tereziánské,“ uvedl ČHMÚ. Od středy do víkendu tak očekává slunečno, s ranními místními mlhami, které vydrží většinou jen dopoledne, a teplotami nad 20 stupňů Celsia.

Ve čtvrtek bude situace podobná jako ve středu — obloha bude polojasná nebo jasná, na severu může přijít ojedinělá oblačnost s přeháňkami. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 5 stupni a odpoledne rtuť teploměru vystoupí až na 18 až 22 stupňů.

V pátek se mohou na severu objevit přeháňky, ale teplota se udrží mezi příjemnými 15 až 19 stupni.

„Tento charakter počasí by měl s velkou pravděpodobností vydržet do neděle nebo počátku druhé říjnové dekády,“ uvedli meteorologové.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat