Právě vysíláme

Čeští florbaloví junioři jsou opět mistry světa

30. srpna 2021 15:26
Čeští florbaloví junioři jsou opět mistry světa

Čeští junioři zůstanou i po nadcházející dva roky úřadujícími šampiony. Na historický úspěch z kanadského mistrovství světa v roce 2019 dokázali reprezentanti navázat v Brně. Před fantastickou kulisou přehráli v nervy drásajícím finálovém duelu Finsko.

Česko tak získalo svou třináctou medaili v historii juniorských mistrovství. „Vyhrát doma je nejvíc. Kluci si to opravdu odpracovali, plni své role a zvládli to na výbornou. Měli jsme široký realizační tým, který využíval moderní techniky a každý přidal ruku k dílu,“ chválil svůj tým trenér Jaroslav Berka.

Finové otevřeli skóre nejrychlejším gólem historie juniorských světových šampionátů. Již ve čtvrté vteřině vypálil od levého mantinelu jeden z trojice nejlepších útočníků turnaje Laitila a míček zaplul přesně k zadní tyči. „Překvapilo nás to. Tým to mentálně nepoložilo, šli jsme si za tím, co jsme si stanovili a vyhráli jsme,“ komentuje nepovedený úvod brankář Tomáš Jurco, kterého trenér národního týmu považuje za klíčového strůjce finálového úspěchu. „Jeho výkony od doby, kdy naskočil do brány, gradovaly,“ těší Berku.

Berkovy svěřence nesrazil ani druhý finský gól, který měl na svědomí opět Laitila. Obrat započal ve druhé třetině. Krátce po jejím začátku využil přesilovku Havlas. Hrálo se ve vysokém tempu a nechybělo ani mnoho infarktových momentů.

Seveřané mohli znovu odskočit v polovině klání, ale Jurco předvedl zákrok zápasu, když tygřím skokem zachránil ránu do prázdné. „Nejen mně, ale celému týmu to dodalo sebevědomí. Bylo tam trošku štěstíčko, ale šel jsem tomu naproti,“ neskrýval emoce hráč zápasu.

Zkraje závěrečného dějství srovnal svým devátým zásahem nejlepší střelec turnaje Pěnička. V půlce třetí třetiny nastala v brněnské hale doslova extáze. To když brankáři Jokisalovi propadl míček, zblízka jej dorazil Piskáček a Češi poprvé vedli. Finsku dal pět minut před koncem naději Havula, ale v čase 58:21 po Majerově parádní akci vystřelil reprezentaci druhý titul mistrů světa v historii Matěj Čermák.

Parádní úspěch sledovalo na tribunách téměř 2 300 diváků a i to byl podle Berky jeden z důležitých faktorů. „Lidi vytvořili kotel a nešlo nevyhrát. Hnalo nás to dopředu a jsme rádi, že jsme rozhodli v šedesáti minutách,“ prozradil.

 

Články, které by tě mohly zajímat