Právě vysíláme

Hledají se mladí lidé, kteří mění svět k lepšímu. Jste to vy?

28. března 2017 14:27
Hledají se mladí lidé, kteří mění svět k lepšímu. Jste to vy?

Porozhlédněte se kolem sebe a určitě najdete spoustu dobrých duší, které dělají něco pro své okolí. Vidíte je? Nebo jste to vy sami? Právě teď je čas jim poděkovat a nominovat na Cenu Gratias Tibi!

Ocenění uděluje známá neziskovka Člověk v tísni spolu s dalšími partnerskými organizacemi proto, aby dala mladým lidem najevo, že si společnost váží jejich aktivit. Laureáty vyšle na studijní cestu do zahraničí (Brusel, Štrasburk a další) a finančně podpoří jejich projekty.

Pokud znáte šikovné mladé lidi, kteří se jakkoliv snaží o to, abychom žili v lepším světě (nebo jste to vy sami), nominujte. Přihlášku může vyplnit kdokoliv online na gratiastibi.cz do konce března.

Zaměření aktivit se meze nekladou. Může jít třeba o snahy za čistší životní prostředí, osvětové kampaně, pořádání charitativních akcí, oživení zanedbaných veřejných prostor, pomoc potřebným a další. Jediné omezení je věk. Ocenění se uděluje ve třech kategoriích – základní školy, střední školy a mladí lidé do 30 let.

Slavnostní atmosféra v Lucerně

Porota vybere v každé kategorii pět finalistů, kteří dostanou pozvání na slavnostní vyhlášení v pražském kině Lucerna. Zažijí tak slavnostní atmosféru večera, kterého se zúčastní významné osobnosti.

Loni si například žáci základní školy v Dolní Dobrouči převzali ocenění z rukou světoznámé operní pěvkyně Soni Červené a bojovníka za svobodu v dobách nacismu a komunismu Jiřího Navrátila. Porota žáky ocenila za jejich projekt, kterým se ve svém městě snažili vyvrátit předsudky vůči migraci a cizincům.

V kategorii střední školy uspěla skupina studentek se svými aktivitami za záchranu tmy. Osvětovou kampaní se snaží upozornit na to, že světelný smog přináší spoustu rizik nejen pro lidi, ale i pro živočichy a rostliny.

Zvláštní uznání poroty získal mediálně známý šestnáctiletý aktivista Jakub Čech. Zajímá se o veřejné dění, v rodném Prostějově důsledně sleduje kroky tamních politiků. Už několikrát usvědčil radnici z porušení zákona. „Bylo pro mě potěšující zjistit, kolik zajímavých projektů mladí lidé v Česku dělají, a je dobře, že o tom je nějaké povědomí,“ řekl Jakub o ceně Gratias Tibi.

Mladí lidé nejsou líní

„O mladých lidech referují média často jen v negativních souvislostech. Mnohdy také zaznívá názor, že jsou pasivní a o nic se nezajímají. Cena Gratias Tibi je důkazem, že spoustě mladých na světě kolem záleží a že za něj přijímají spoluzodpovědnost,“ vysvětluje Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni, který cenu uděluje.

„Vítězi této ceny se vlastně každý den stávají všichni, jimž není lhostejný svět okolo nás,“ řekl  Josef Porsch ze ZŠ Mníšek pod Brdy, který se dostal se svými žáky do finále Gratias Tibi 2016.

Jak nominovat na Cenu Gratias Tibi

  • Vyplňte jednoduchý online formulář na gratiastibi.cz
  • Můžete nominovat jednotlivce i skupiny ve věku mladých lidí základní školy, střední školy a do 30 let.
  • Nominujte aktivity uskutečněné v období od dubna 2016 do března 2017.
  • Přihlášky se uzavřou 31. března.
  • Více na stránkách gratiastibi.cz

Články, které by tě mohly zajímat