Právě vysíláme

Jak poznáte opilého řidiče a za jak dlouho vám vymizí z krve jedna dvanáctka?

9. srpna 2018 18:30
Jak poznáte opilého řidiče a za jak dlouho vám vymizí z krve jedna dvanáctka?

Alkohol je fajn věc, pokud se konzumuje v rozumné míře a hlavně ne za volantem!

Pokud ale na silnici uvidíte řidiče, jehož jízda vykazuje níže uvedené znaky, zvyšte svou pozornost. Pokud řidič zastaví, pokuste se zjistit, co se skutečně děje. Nemusí se vždy jednat o řidiče opilého, ale i nemocného (např. náhlá srdeční slabost apod.), který potřebuje vaši pomoc. V každém případě by se takový člověk neměl aktivně účastnit silničního provozu.

Na co si dát pozor?

  • kličkování po silnici
  • jízda se staženým bočním okénkem v chladném počasí
  • nebezpečné míjení ostatních účastníků a překážek v provozu (malý odstup)
  • jízda po střední dělicí čáře
  • jízda nepřirozeně velkými oblouky v zatáčkách
  • nepřirozeně pomalá jízda v daném úseku
  • nedodržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla
  • jízda bez rozsvícených hlavních světel, zapomínání dávání znamení o změně směru jízdy

Za jak dlouho vymizí alkohol z krve?

Mnozí se mylně domnívají, že pokud neusednou za volant rovnou po požití alkoholu, stačí několik málo hodin spánku k tomu, aby veškerý alkohol z těla zmizel. Bohužel tak to není a neexistuje žádný skutečně ověřený recept na to, jak zvýšenou hranici alkoholu v krvi snížit.

Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Mezi hlavní faktory patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.

V tabulce najdete orientační výpočty rychlosti odbourávání alkoholu. Obecně lze říct, že lidé s větší hmotností zpracovávají alkohol rychleji, lidé s nižší hmotností pomaleji. Při výpočtu není brán v úvahu resorpční deficit, který kolísá podle toho, jaká byla požita potrava. Děti a mládež, lidé s určitými nemocemi a léčení určitými léky mohou odbourávat alkohol mnohem pomaleji, nežli uvádějí jakékoliv tabulky.

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů

 

Zdroj: iBesip.cz

V jakých případech by řidiči neměli předjíždět cyklistu?

Články, které by tě mohly zajímat