Právě vysíláme

Jak tráví dovolenou Leoš Mareš? Vzal syny a pěšky vystoupali na Machu Picchu

11. srpna 2023 9:10
Jak tráví dovolenou Leoš Mareš? Vzal syny a pěšky vystoupali na Machu Picchu

Leoš Mareš si užívá letní dovolenou plnými doušky. Mimo jiné si splnil sen a vzal své syny na Inca Trail, tedy několikadenní putování po starobylé cestě Inků, která končí na vrcholu legendární Machu Picchu, kde se nachází ruiny města vystavěného kolem roku 1450. Během cesty dosáhli nadmořské výšky 4215 metrů, přešli několik vrcholů a dostali se až k Sungate, kam mohou pouze ti, co Inca Trail absolvují.

Místo dovolené v pětihvězdičkovém hotelu si Leoš Mareš pro své syny přichystal životní dobrodružství v podobě čtyřdenní chůze srdcem And k legendárnímu Machu Picchu. Trojice s průvodcem prošla desítky kilometrů dlouhou stezku vybudovanou před několika staletími Inky, překonala několik vrcholů a dosáhla nadmořské výšky 4215 metrů, aby své putování zakončila ve „ztraceném městě“.

Na cestě přespával Leoš Mareš se syny ve stanech, během jedné z nocí dokonce padla teplota pod nulu. A ačkoliv trojici už občas docházely síly, motivace byla větší a kýženého cíle dosáhla.

Výlet plánoval Leoš Mareš dlouhých pět let. Jak prozradil, na Machu Picchu byl v roce 2018 s manželkou Monikou, a právě tehdy se o Inca Trailu dozvěděl. „Fotili jsme to krásné místo a najednou jsem vysoko nad námi viděl skupinu lidí. Zeptal jsem se našeho průvodce, co to je, kde to jsou, Byly to tak dva kilometry od nás, nahoře na horizontu. ‚To je Sungate. Tam vyjdou ti, co absolvují Inka Train,‘ řekl náš společník,“ vyprávěl moderátor Evropy 2.

Jelikož o Inca Trailu předtím neslyšel, nechal si od společníka vysvětlit, o co jde. „‚To jdete několik dní po horách, po starobylé cestě Inků, spíte ve stanech, a nakonec vyjdete právě tam, na Intí puncu. Sluneční brána je navíc určena pouze pro lidi, co jdou Inka Trail, nesmí se tam vystoupat odsud. Odtamtud Inkové v dávných dobách scházeli dolů na Machu Picchu,‘ odpověděl zkušeně. Fascinovaně jsem na něj zíral. Byl jsem uhranutý. ‚Wow,‘ řekl jsem si tenkrát v tom roce 2018. To musím jednou zažít. Tam nahoře chci jednou stát a zažít ten pocit, jak se pod vámi po několikadenní strastiplné cestě najednou zjeví bájné Machu Picchu. Počkám, až kluci povyrostou a dáme ten Inca Trail spolu,“ zakončil Mareš vyprávění.

Předsevzetí splnil a nejen sobě, ale i svým synům, čtrnáctiletému Matějovi a brzy osmnáctiletému Jakubovi, tak Mareš dopřál zážitek, na který budou jistě vzpomínat do konce života.

Články, které by tě mohly zajímat