Právě vysíláme

Comic–Con 2020

Legendární přehlídka Comic–Con poprvé zavítala do České republiky. A jaké ty tři dny plné herců, komiksů, cosplayerů, literatury a zábavy byly?

Pátek – Den první

„A co to je, ten Comic–Con?“ ptá se mě taxikář, když zahýbáme k prostoru O2 universa. Snažím se mu vysvětlit rozměr, který tahle událost má pro fanoušky sci-fi, fantasy a komiksu v jiných zemích. Popisuji mu letitou tradici Conů po celém světě.

Řidič taxíku se potutelně usmívá. Evidentně mu to celé připadá jako magořina. Ano, někomu to celé může připadat opravdu jako čiré šílenství. Dát stovky korun (v některých případech dokonce tisíce) za to, abyste se mohli mačkat v narvaných halách, kde se promenádují cosplayeři, a občas se mohli vyfotit s nějakým tím hercem.

Naštěstí v Čechách existuje dost lidí, kterým to jako šílenství nepřipadá. Už při příjezdu k O2 universu totiž vidíme srocující se davy. Očekává se, že během tří dnů dorazí 25 – 35 tisíc lidí. Ti totiž ví, že Comic–Con znamená také spoustu besed s herci i tvůrci z téhle velké pop-kulturní bubliny. Teda… bubliny… Poslední roky připomíná svět komiksu a fantasy spíše mánii, kterou prožívá čím dál tím více lidí. Stačí se podívat na úspěch loňského snímku Avengers: Endgame. (V případě, že jste se právě vrátili z kláštera, kde nebyla elektřina: Avengers: Endgame dokázali vydělat těžko uvěřitelných 2,8 miliard dolarů a stát se tak nejvýdělečnějším filmem v historii.)

Nejrůznější podoby Iron Mana, Kapitána Ameriky nebo Thora potkáváme ihned u vchodu do prostor O2 universa. Kostýmy některých cosplayerů nám svou podobností s předlohou berou dech, jiné jsou spíše úsměvné. Na někoho cosplayeři mohou působit jako blázni, rozhodně se jim však nedá upřít zápal pro věc, vynalézavost i zručnost.

Přesouváme se do hlavního sálu na besedu s dvojicí herců, kteří se objevili v seriálovém hitu Hra o trůny: Vladimír Furdík jako Noční král a Ian McElhinney jako Ser Barristan Selmy. Oba pánové dokazují, že jsou veselé kopy a zaplněný sál několikrát lehne smíchy.

Vladimír Furdík

Po besedě v rychlosti procházíme celý areál. Na každém metru prostoru číhá možná zábava: v jednom patře mají svůj stánek knihkupectví a obchůdky s merchem, o patro výše jsou retro konzole. V každém podlaží navíc najdete pódia, na kterých vystupují herci, spisovatelé, komiksoví tvůrci. Pro nudu v tomhle prostoru nezbývá místo.

Místo ovšem není ani na besedě s Ronem Perlmanem, hvězdou filmů Hellboy a Hellboy 2: Zlatá armáda.

Během vystoupení Furdíka a McElhinneyho, se dalo mluvit o „hře o trůny.“ Tedy ne o trůny doslova, spíše o sedadla v sále. Sice šlo o hru nelítostnou, ale probíhala. U Perlmana ne. Tady už jde o boj o poslední zbytek prostoru pro život. Zkrátka HELL. Když však nejznámější představitel Hellboye předstupuje před diváky, všichni na nedostatek místa zapomínáme. Charisma z něj sálá s intenzitou ohně ve zmíněné pekelné výhni.
To byl můj dublér!“ žertuje před hlavním sálem cosplayer právě v kostýmu Hellboye.

Ron Pearlman

Po posezení s Perlmanem nás čeká slavnostní zahájení.

„To asi bude docela nůďo, ne?“ naznačím na kolegyni zívnutí.

Ne, vážně. Představa, že něco, co má v názvu “slavnostní zahájení” bude představovat něco jiného, než hodinu instantní nudy, se zdá jako science fiction. Nicméně jsme na Comic–Conu, kde má sci-fi svoje místo a organizátoři nás příjemně překvapí.

Show zahajuje DJ Roxtar, který v masce Stormtroopera hecuje publikum remixem notoricky známých filmových a seriálových melodií. Star Wars, Toss A Coin To Your Witcher ze Zaklínače, Avengers… Moderátoři posléze na pódiu vítají všechny hvězdy prvního tuzemského Comic–Conu, kteří jsou zároveň jeho kmotry. Pak na pódium přichází pražský primátor Zdeněk Hřib v hábitu rytíře Jedi.

„Kdysi v dávných dobách…“ drží jeho řeč ducha Hvězdných válek a primátor svoje povídání zakončuje stylově: „Nechť první pražský Comic–Con provází síla!“

Sobota – Den druhý

V sobotu nás čekají první rozhovory s herci. Dopoledne ale máme chvilku času, tak znovu obdivujeme nejdůmyslnější kostýmy cosplayerů.

Jak se vám tu zatím líbí?“ ptám se chlapíka, který jako by z oka vypadl Tonymu Starkovi. Nejde jen o účes, brýle, oblek, kravatu nebo boty. Na rozdíl od ostatních cosplayerů si tenhle borec drží i pózu „svojí“ postavy.

„Super! Navrhl bych teda pár technologických vylepšení, ale skvělý!“ odpovídá mi Tony.

„Takže jste to tady nefinancoval?“ pokračuji v nastavené hře.

„To nechám bez komentáře.“

Jsme zmatení. Tak zemřel ten Tony Stark, nebo ta tragická událost v Endgame byla jen zástěrka, aby mohl zmizet z očí veřejnosti a financovat první český Con? Na to, že by chtěl zmizet z veřejného života se ale zase moc ochotně fotil…

S rozporuplnými pocity se přesouváme na rozhovor s Ronem Perlmanem, Ron vystupuje jako odměřený chlapík, ze kterého jde respekt. Člověk v něm stále vidí toho chlapíka s upilovanými rohy… Jeho magnetismus se na bezprostřední vzdálenost ještě stupňuje.

Ač se to zdá nemožné, dnes je tu ještě více lidí než včera. Sestava cosplayerů se také lehce proměnila, k vidění jsou znovu ty nejdůvěryhodnější kousky, stejně jako kostýmy ve stylu „co dům dal“.

Beseda s Johnem Rhysem-Daviesem aka Gimlim z Pána prstenů ukazuje britského gentlemana jako velikého sympaťáka. To sice dokázal už při pátečním zahájení, když dělal jeden vtípek za druhým, ale tohle má přeci jen ještě jinačí rozměr…

John Rhys Davies

Čeká nás rozhovor s Predragem Bjelacem, tedy Igorem Karkarovem z Harryho Pottera, nebo Chřestýšem z Ro(c)ku podvraťáků. Predrag pochází ze Srbska, ale léta žil v České republice, takže se bavíme česky. Predrag vypráví mimo jiné o tom, jak se spolužáky na škole snili, že by dostali roli, ve které by se jen leželo a nic neříkalo.

Vzhledem k pozdější hodině máme podobný sen a ani nás u toho nebude muset někdo natáčet, takže se po rozhovoru s ním odebíráme do našich domovů a tam do postelí…

Neděle – Den třetí

Je před námi poslední den prvního tuzemského Comic–Conu. Po celou jeho dobu se toužíme vyfotit na železném trůnu ze Hry o trůny, jenže se před ním neustále táhne nikde nekončící fronta. Máme dvě možnosti: buď rezignovat, nebo si jako Daenerys Targaryen opatřit draka a s celou frontou skoncovat. Uznáváme, že první možnost působí přeci jen rozumněji a bereme zavděk naší vlastní Jarunou.

Čekají nás ještě tři rozhovory: s Casparem Van Dienem, Annou Shaffer a Brandonem Routhem. Především rozhovor s představitelkou Triss ze Zaklínače si náležitě užíváme, i když na nás nemá mnoho času. Divíme se Zaklínačovi, že na něj Triss nezapůsobila a uhýbáme před žárlivými pohledy jejího přítele.

Anna Shaffer

 

Všechny rozhovory ale nakonec dopadnou dobře a ani Brandon Routh alias Superman nás nezarazí do země, i když na nás má slabé dvě minutky a už musí na svou besedu…

První pražský Comic–Con se chýlí ke konci a my jenom doufáme, že naši planetu do příštího ročníku nesestřelí Hvězda smrti, nebo nespolkne nějaká vesmírná obluda. Pokud se tak nestane, tak se na ten další ročník Comic-Conu už moc těšíme!

Autor: Marek Blažíček, James Cunningham

Redakce Evropa 2Redakce Evropa 212. února 2020 12:20