Právě vysíláme

Kapela SLZA představuje nový klip k singlu Paravany!

11. dubna 2019 18:10
Kapela SLZA představuje nový klip k singlu Paravany!

Po dvou mimořádně úspěšných albech, která je dovedla až k velkému turné po českých halách, se skupina Slza rozhodla pro řadu změn. „Připadáme si jako úplně nová kapela,“ líčí Petr Lexa a Lukáš Bundil. Jejich slova dokládá singl Paravany, který vznikl ve studiu v Berlíně. Chystané třetí album by mělo vyjít na podzim.

Písnička o vztahu mezi dvěma lidmi

Text singlu Paravany je metaforou odkazující k problému ve vztahu dvou lidí. „Oba o něm vědí, ale nemluví o něm. Emoce v sobě dusí tak dlouho, až bouchnou a nadělají více škody, než by nadělaly ve chvíli, kdyby se začaly řešit zavčas. V textu to přirovnáváme k magmatu, které vře uvnitř sopky, až vybuchne a láva spálí vše, co jí přijde do cesty,“ zamýšlí se Petr Lexa, který přiznává, že obdobnou situaci zažil v jednom svém vztahu.

Sám frontman přišel s námětem videoklipu, který režíroval Jakub Mahdal ze společnosti Jakoby Films. Hlavní hrdinka je v něm spoutána provazy a ústa má přelepena páskou. „Ví, že ze sebe potřebuje všechny pocity dostat, ale nemůže nic dělat, je svázaná. Až v posledním refrénu se ze všeho vykřičí. Lavina jejích emocí smete vše kolem ní,“ vysvětluje Lexa. Lukáš Bundil dodává, že záměrem bylo vtisknout klipu jeden nosný prvek. Takový, který si divák vybaví, když se řekne Paravany. Představuje ho právě zmíněná hlavní postava a její vnitřní boj.

Petr Lexa (vlevo) a Lukáš Bundil z kapely Slza

Petr Lexa (vlevo) a Lukáš Bundil z kapely Slza

Nový začátek

První singl z chystané třetí desky je zároveň poslem nové etapy, kterou kapela právě začíná. Dvojice ho napsala ve spolupráci s anglickým skladatelem Oliverem Somem v Berlíně, na produkci kapela pracovala v Londýně s Brity Nickem Atkinsonem a Eddem Hollowayem, kteří stojí například za zvukem celosvětového megahitu Be Alright od Deana Lewise.

Nechybělo mnoho a píseň nevznikla. „Byli jsme na třídenní „writing session“ v Berlíně. Skládali jsme dva dny, ten třetí mi ráno Petr napsal zprávu, že má problémy s hlasem. Protože jsme před sebou měli koncerty, navrhl jsem, ať raději zůstane na hotelu,“ vzpomíná Bundil. Zpěvák se do studia přesto vydal.

Kapela Slza si během skládání nové desky dala pauzu od sociálních sítí

„Vybavuji si, že jsem si na kytaru hrál něco v rytmu, který mi utkvěl v hlavě ráno na snídani. PetrOliverem do toho zkoušeli různé melodie a najednou byla hotová sloka,“ říká Bundil. „Na refrénu jsme chtěli dělat po obědě, zrovna jsme se oblékali, když jsem začal zpívat jeden nápad. Lukáš na mě zakřičel, že to je ono, ať to hned nahraju,“ směje se Lexa.

Skladby na připravované album vznikají jinak, než bylo u Slzy zvykem. „Začal jsem vedle Lukáše skládat i já. Tvoříme teď společně, což nám otevřelo další dveře,“ pochvaluje si Lexa, který navíc ve spolupráci s Xindlem X nově pracuje také na textech. „Snažíme si představit, že jsme úplně nová kapela, nikdo nás nezná, nemá od nás žádná očekávání a jediné, co chceme, je skládat hudbu a bavit se tím,“ poodhaluje Bundil.

Vydáním nového singlu končí tříměsíční pauza od sociálních sítí. „Máme obrovskou spoustu materiálu, jsme do nahrávání úplně ponoření. Moc nás to baví, a to je pro nás ten nejlepší motor,“ pochvalují si oba. V létě je čeká řada festivalů a také několik samostatných koncertů, na nichž zároveň představí nové pojetí svých vystoupení s důrazem na živost a energii.

Mrkněte na hudební klip k novému singlu Paravany níže!

Zdroj: Universal Music, YouTube, Mischa Babel

Články, které by tě mohly zajímat