Právě vysíláme

Katka Říhová exkluzivně: Proč její porod trval 3 dny a co ji zaskočilo na kojení?

10. června 2021 13:10
Katka Říhová exkluzivně: Proč její porod trval 3 dny a co ji zaskočilo na kojení?

Jak už jistě víte, Evropu 2 zasáhl v karanténě babyboom a několik našich moderátorek se dočkalo miminka. Zprávařka Katka Říhová je pak maminkou malé Sofinky a poznává, co vše obnáší rodičovství. V našem rozhovoru nám proto prozradila, jak péči o miminko zvládá, jak moc pomáhá tatínek, co je nejvíc náročné a kdy se plánuje vrátit do rádia.

Je něco, co jsi před porodem prvního dítěte na ostatních matkách odsuzovala, ale nyní děláš úplně to stejné?

Neřekla bych, že bych snad něco odsuzovala, spíš jsem úplně nechápala, že někdo po narození mimča otočí o 180 stupňů a žije už jenom dětma a mateřstvím. Teď jsem samozřejmě přesně ten typ, co s kamarádkama neřeší nic jiného než kojení, prdy a “jak ti v noci spí”. Ale tak nějak vím, že to je úplně přirozené a že se časem zase trochu “znormalizuju”.

Jak se cítíš coby máma? Co je na péči o miminko nejvíc náročné?

Cítím se vlastně skvěle. Sofince jsou teď tři měsíce a rozhodně jsou to nejintenzivnější tři měsíce mého dosavadního života. Dokud tady ta malá bytůstka nebyla, nedovedla jsem si představit, jak moc ji můžu milovat a jak moc se o ni můžu bát. A taky, jak moc je to ze začátku náročné. Nechci si ale stěžovat, protože Sofinka je opravdu milionová. Skoro nebrečí, v noci spí a přes den vlastně taky. Když jsem tohle nedávno říkala u doktora, potměšile se mě ptal, jestli se se mnou kamarádky s malýma dětma chtějí ještě kamarádit 😊.

Jak probíhal tvůj porod?

S odstupem času už se na porod dokážu dívat s nadhledem a je skvělý, že je to v přírodě zařízený tak, že ty největší bolesti a strasti dokážeme z mozku brzo vytěsnit. Ve zkratce – můj porod trval všeho všudy tři dny! Začalo to nástupem do porodnice na vyvolání porodu, protože Sofinka byla už pěkný cvalík. Zkoušeli na mě všechny lékařské triky a ne, ani jeden nebyl vůbec příjemný… Střídali se u mě doktoři a doktorky a ve vedlejších místnostech mezitím za hlasitého křiku žen přicházely děti na svět (to mi upřímně na kuráži moc nepřidalo). Třetí den už začalo jít do tuhého a přesto, že už mi konečně začaly kontrakce, Sofinka se hlavou zasekla v mojí pánvi a jeli jsme rychle na sál. A tak máme císařovnu, která se na svět nechala vyndat.

Co tě zatím na roli mámy nejvíce zaskočilo?

Překvapilo mě kojení! Že je to taková věda. Absolvovala jsem ještě před porodem kurz kojení a musím říct, že tehdy jsem si v duchu říkala, že se s tím nadělá, a že moje máma taky kojila, její máma taky… A všechny ženy v historii kojily a vůbec 😊. Jenže ona to věda vážně je, ze začátku to dost bolí, je třeba naučit to správně sebe i miminko a teprve teď, po třech měsících, jsem schopná říct, že už si ty naše kojící chvíle začínám i užívat.

Jaký máš názor na porody doma?

Vzhledem k mému komplikovanému porodu je pro mě nepředstavitelné rodit doma. Obzvlášť jako prvorodička. Mít za sebou už tři bezproblémové přirozené porody a mít před sebou čtvrtý, tak dejme tomu…

Kolik jsi během těhotenství přibrala kilo?

Inu nebylo to málo. Nějakých 24 kilo, 9 jsem nechala v porodnici, dalších 5 šlo dolů první týden doma a zbytek už teď pomalu shazuju za pomoci krabičkových diet. Naštěstí dělají speciální pro kojící ženy, takže nemusím řešit, že mám k obědu brokolici. Ale jde to pomalu. Po císaři navíc nepřichází moc v úvahu žádné výběhy a posilování břišáků, takže co se pohybu týče, provozuju zatím jen kočárkové fitness.

Chová se k tobě nyní tvoje drahá polovička jinak?

Rodičovství nás určitě změnilo, ne-li poznamenalo. Aktuálně všechnu něhu, péči a lásku dáváme Sofince. Celé šestinedělí jsem ale dostávala snídaně do postele, takže trocha té péče zbyla i na mě.

Jak moc se manžel podílí na péči o miminko?

Už v porodnici mi sestra radila, ať večerní koupání přenechám tatínkovi, ať mám taky chvíli pro sebe. Takže kromě toho, že Michal večer koupe, ještě si “zamluvil” ranní přebalování a vyndávání z postýlky, což mu ale trochu závidím, protože zrovna ráno je Sofinka nejroztomilejší a nejvíc se směje. Jinak Michal to zvládá skvěle a mám v něj naprostou důvěru. A taky jí zpívá srandovní písničky.

Jak často plánuješ ukazovat děti na sociálních sítích?

Ze začátku, asi první týden, když nastala ta pověstná hormonální bouře, jsem v sobě měla nějaký ten ochranitelský pud a nechtěla jsem Sofinku ukazovat vůbec. Pak se to ale zlomilo a teď jsem naopak pyšná máma, co se ráda pochlubí i na sociálních sítích. Takže – dokud mi to přináší radost a nemusím řešit nevhodné komentáře, budu v tom dál pokračovat.

Od koho zatím slýcháváš nejvíce „zaručených rad“ ohledně mateřství?

Bez komentáře 😊. Nebo spíš jen s krátkým komentářem: Ode všech, ze všech stran. Ale opakuju si mantru: Oni to myslí dobře, oni to myslí dobře… 😊

Co podle tebe ženy v těhotenství zbytečně řeší?

Vždycky jsem si říkala, proč ženský řeší, že v těhotenství přibraly, že to je přece normální, přirozený a kdy jindy už si dávat ten bůček a zapíjet ho šlehačkou… Jenže když se pak vidíte v zrcadle a tušíte, že cesta zpět bude pěkně trnitá, už to trochu víc chápu, že to ženám dělá vrásky na čele.

Kdy plánuješ návrat do rádia?

Návrat plánuju od září, tak jak jsme se dohodli s Leošem a Patrikem a Luckou, když jsem na konci února odcházela. I když si to pořád nedokážu moc představit. Strašně rychle to utíká a uvědomuju si, že už je půlka z toho půlročního off-line režimu za mnou. Jak jsem ale uvedla výše, máme tátu, na kterého je spoleh, takže snad mě nečekají žádné výčitky svědomí a navíc, Sofinka je spavec! Podle mě nám to vyjde krásně tak, že sotva se vrátím z ranního vysílání, teprve se probere a zbytek dne si spolu budeme hrát. A neberte mi iluze, ono to tak určitě bude! 😊

Pozor, Katka Říhová se do Ranní show vrátí 30. června, kdy se bude vysílat poslední Ranní show před letními prázdninami.

 

Články, které by tě mohly zajímat