Právě vysíláme

KVÍZ: Jak jste na tom s mediální gramotností? Necháte se světem médií snadno napálit?

2. října 2019 14:55
KVÍZ: Jak jste na tom s mediální gramotností? Necháte se světem médií snadno napálit?

Sociální sítě, webové stránky, filmy, časopisy, noviny, televize, rádio, plakáty, billboardy, reklamní poutače, kino… Média nás obklopují na každém kroku, prostupují všemi sférami našeho života a provází nás od ranního probuzení až po večerní uložení ke spánku.

Čerpáme z nich většinu informací. Každý den dostáváme desítky i stovky reklamních zásahů a setkáváme se s informacemi z různých zdrojů. Ne všechny jsou ovšem pravdivé. Jak se v tom všem zorientovat a sebejistě pohybovat? Jak rozpoznat například product placement ve filmu, placenou reklamu na profilu našeho oblíbeného influencera, fotografii, kterou někdo cíleně digitálně upravil, a co vlastně znamená hoax nebo fake news? K tomu jsou potřeba znalosti a dovednosti, které spadají do oblasti mediálního vzdělávání.

Ve spolupráci s Jedním světem na školách, vzdělávacím programem společnosti Člověk v tísni, jsme pro vás připravili kvíz, ve kterém si můžete otestovat, jak jste na tom s mediální gramotností právě vy.

Soutěžit můžete přes Messenger Evropy 2. Stačí, když políčko pro psaní textu posunete prstem nahoru, a z nabídky, která se vespodu objeví, vyberete Restartovat bota. V nabídce, která se následně ukáže, pak stačí kliknout na Mediální kvíz a začít odpovídat. Test má celkem 10 otázek a zda jste odpověděli správně, či nikoliv, se dozvíte hned po zodpovězení.

A pokud na sobě chcete zrovna začít pracovat a zlepšit svou orientaci ve světě médií, pusťte si na stránkách Jednoho světa na školách populární pořad Kovyho mediální ring. Youtuber Kovy vás v něm v sérii pěti krátkých videí provede pěti klíčovými otázkami, které je potřeba si klást, když se nechceme nechat snadno napálit.

Zdroj: Člověk v tísni

Články, které by tě mohly zajímat