Právě vysíláme

Leoš Mareš opět pomáhá. V rámci #DobroDnu poslal Nadačnímu fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny 1 147 909 korun

29. ledna 2022 12:10
Leoš Mareš opět pomáhá. V rámci #DobroDnu poslal Nadačnímu fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny 1 147 909 korun

Leoš Mareš se stejně jako v předchozích letech zapojil do charitativního projektu #DobroDen. V rámci něj věnuje za každého svého sledujícího na instagramu korunu vybrané organizaci. Letos se rozhodl částkou 1 147 909 podpořit Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny.

Sociální sítě mají díky #DobroDnu, který připadá každý rok na 29. ledna, konečně vyšší smysl. Zapojit se do ní může kdokoliv tak, že za každého svého sledujícího na instagramu či jiné sociální síti pošle jakékoliv vybrané organizaci jednu korunu. Moderátor Evropy 2 se letos rozhodl podpořit Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny.

„Tím, že čekáme s Monikou dítě, nás naplňují přirození obavy z předčasného porodu, které má, myslím, každá matka,“ uvedl v Ranní show s tím, že jeho manželka je nyní ve 34. týdnu těhotenství a téma je tak pro něj velmi aktuální. Příběhy předčasně narozených dětí proto velmi prožívá. „Naše holčička, náš chlapeček se narodil předčasně ve 33., 32. týdnu… Zezačátku to vypadalo, že bude všechno v pořádku, důsledky ale přišly po několika měsících,“ citoval Leoš Mareš úryvky srdceryvných příběhů.

Zmíněnému nadačnímu fondu díky #DobroDnu proto dnes poslal 1 147 909 korun. Fond funguje od roku 2013, kdy ho založily Hana Píšová a Markéta Stránská poté, co Hanka sama předčasně přivedla na svět svoje dvojčata. Cílem projektu je pomáhat rodinám předčasně narozených dětí, které se ocitly v tíživé finanční a psychické situaci.

Stejně jako v minulých letech se do #DobroDnu zapojila také Leošova manželka Monika. Ta podpořila částkou 422 170 korun centrum ROSA – azylový dům pro maminky s dětmi a oběti domácího násilí.

 

Historie #DobroDne sahá do roku 2015, kdy Leoše Mareše napadlo poslat na charitu tolik peněz, kolik měl sledujících na twitteru, tedy 20 222 korun. O rok později ve stejný den odeslal na dobrou věc 112 391 korun, v roce 2017 pak 221 tisíc korun. Před čtyřmi lety se rozhodl přesunout projekt na Instagram, kde má více sledujících. „Na instagramu na rozdíl od twitteru vydělávám celý rok peníze a tohle bude způsob, jak alespoň část z nich vrátit společnosti,“ zdůvodnil svou volbu tenkrát.

V roce 2018 pomohl částkou 482 688 korun rodině z Kajetína na Táborsku, která přišla kvůli mohutnému požáru nejen o střechu nad hlavou, ale především o sedmnáctiměsíčního syna Gabriela. Následující leden věnoval 709 tisíc korun Nadaci Terezy Maxové, konkrétně stipendijnímu programu pro děti z dětských domovů. V roce 2020 putovalo 869 tisíc korun Fóru mobilních hospiců. Minulý leden věnovaná částka poprvé přesáhla milion. Konkrétně 1 106 878 korun moderátor Evropy 2 odeslal spolku Vlčí mák, který podporuje nejen válečné veterány, ale i hasiče, policisty a záchranáře.

Do projektu #DobroDen se může zapojit kdokoliv. Stačí, když za každého svého sledujícího odešle 1 korunu libovolnému charitativnímu projektu.

Články, které by tě mohly zajímat