Právě vysíláme

Nenechte si ujít premiéru nového českého filmu Večírek, režijní debut Michala Suchánka

17. srpna 2021 11:17
Nenechte si ujít premiéru nového českého filmu Večírek, režijní debut Michala Suchánka

Film Michala Suchánka Večírek se chystá do našich kin už tento čtvrtek! Nenechte si ujít premiéru konverzační komedie o srazu bývalých spolužáků.

Na začátku loňského srpna padla první klapka komedie, která před kamerou spojila jména jako Jiří Langmajer, Karel Roden, Tatiana Dyková, Marek Taclík nebo Miroslav Vladyka. Komedie o setkání spolužáků po letech vychází z divadelní hry Michala Suchánka, pro kterého je snímek zároveň režijním debutem.

Konverzační komedie o srazu spolužáků začíná na oslavě kolaudace rodinného domu manželské dvojice spolužáků Jiřího a Zdeňky Hrdových, které ztvárňují Jiří Langmajer a Tatiana Dyková. Do domku postupně přichází bývalá třídní kráska Nela Boudová, třídní komik Marek Taclík, mimořádně citlivý Karel Roden a neúspěšný zpěvák, jehož hraje slovenský hudebník, moderátor a komik Marián Čekovský. Místo dalšího očekávaného hosta se však objeví někdo jiný… U dveří zazvoní podomní prodavač a přináší nečekanou zprávu o kamarádovi, který už nikdy nedorazí. Účastníci večírku se za ním společně vydávají autobusem a během cesty se ukáže, že mluvit o skutečných pocitech je mnohem složitější, než se zdá.

Pustit se do režie celovečerního filmu mělo pro mne  dva zásadní důvody. Prvním byla efektivita práce. S autorem scénáře se znám  už od narození a nemusel mi tedy dlouze vysvětlovat, pro jiné často nepochopitelné, tvůrčí pochody. Druhým zásadním důvodem byla nechuť oblékat si každé ráno kostým. Takže musím poděkovat hercům, kteří to ‚vzali na sebe‘, a omluvit se musím těm, kteří v divadelní verzi hráli, ale do filmové ‚sestavy‘ se nevešli. ‚Je to krutej svět…‘ stěžuje si hlavní postava filmu. Berme ho s nadhledem. Jako já beru náš Večírek,“ vysvětluje Michal Suchánek, který se vůbec poprvé ve svém životě postavil za kameru. Scénář vychází z úspěšné divadelní hry, kterou před sedmi lety pod stejným názvem uváděl Suchánek v režii Ondřeje Sokola v pražském Divadle Broadway.

Film se natáčel během srpna roku 2020 v Praze a okolí. Kameramanem snímku je Milan Chadima (Hostel, Sněženky a machři po 25 letech, Klauni), za hudbou stojí Jiří Burian (Kapitán Demo, Republic Of Two, Southpaw).

Články, které by tě mohly zajímat