Právě vysíláme

Novinka Evropy 2: TOMÁŠ KLUS – Chátrám

15. září 2019 9:45
Novinka Evropy 2: TOMÁŠ KLUS – Chátrám

Hrajeme od soboty 14. září 2019.

Současné společenské dění inspirovalo písničkáře Tomáše Kluse k napsání nové skladby Chátrám, kterou vydal společně s výpravným videoklipem. Text písně vypráví o pomyslném Domě, jehož obyvatelé spolu stále častěji zapomínají mluvit a který chátrá.

Klip, v němž se objevili některé významné momenty z novodobé české historie, vznikl tvůrčí spoluprací režiséra Marka Štiftera, kameramana Bohdana Zajčenka a zpěváka Tomáše Kluse s produkční podporou filmové a televizní společnosti Total Help Art. Natáčelo se v prostředí historické budovy karlínské Invalidovny a u hory Říp.

„Píseň Chátrám vznikla pod dojmem z demonstrací, kterých jsem se účastnil, a ze kterých mám dobrý pocit především z toho důvodu, jací lidé se na nich potkávají. Sousedské vztahy v tom našem Domě nejsou tak zlé, jak se může zdát na internetu a v internetových diskusích. Spousta lidí je ohleduplných a zajímá se o dění na domovních schůzích, které jsou teď svolávány masově. Když jsem z jedné takové dorazil do našeho domova, tak jsem si sednul ve zkušebně a píseň napsal. Myslím si, že je opravdu potřeba, abychom se o náš Dům začali starat nejenom tím, že budeme opravovat opadané omítky, ale především bychom si měli ujasnit, jak má Dům vypadat a co má lidem, co okolo něj chodí, říct. A otevřít dialog ve všech jeho patrech. Zdá se mi, že jsme jako Češi trošku zapomněli na svoji úlohu, kterou jako Česká republika a jako srdce Evropy máme,“ popisuje Tomáš Klus svou inspiraci při psaní skladby.

Zajímavostí nahrávky je, že byla nahrána v tempu 89 BPM – symbolicky k roku 1989 a letošnímu 30. výročí sametové revoluce!

Články, které by tě mohly zajímat