Právě vysíláme

Plánujete jet na dovolenou autem? Nezapomeňte se na dlouhou cestu předem připravit!

25. března 2018 10:35
Plánujete jet na dovolenou autem? Nezapomeňte se na dlouhou cestu předem připravit!

Čas dovolených sice ještě úplně nenadešel, ale už teď se možná rozhodujete, zda letos na dovču poletíte, nebo pojedete. Pokud zvítězí druhá možnost, je dobré zavčas vědět, jak se na cestu připravit, na co si dát pozor a jak se bezpečně vrátit domů. 

Vozidlu, se kterým cestujeme na dovolenou, musíme 100% věřit. Jeho špatný technický stav se nám totiž může krutě vymstít. Před cestou na dovolenou se doporučuje včas nechat auto prohlédnout v servisu. Odborníci odhalí a odstraní závady, které na první pohled nejsou vidět. Je třeba zkontrolovat i termín technické prohlídky a měření emisí, abychom v průběhu dovolené nezjistili, že naše vozidlo není způsobilé k provozu.

V případě, že si prohlídku provádíte sami, zaměřte se na:

  • funkčnost brzd, stav brzdových destiček, množství a stav brzdové kapaliny (tu bychom měli měnit každé 2 roky).
  • výfukové potrubí a spoje, aby nás na cestě nepřekvapil nepříjemný hluk a kouř ve vozidle
  • stav a nahuštění pneumatik – na stavu a huštění pneumatik závisí bezpečnost jízdy i doba potřebná k zastavení. Při nízké hloubce dezénu není pneumatika schopna dostatečně odvádět vodu a v dešti hrozí snížení adheze s nečekaným smykem, případně aquaplaning. Hloubka dezénu letní pneumatiky musí být minimálně 1,6 mm. Větší zatížení pneumatik z důvodu velkého nákladu je nutné kompenzovat vyššmí tlakem v pneumatikách, dle doporučení výrobce vozidla.
  • osvětlení vozidla, včetně brzdových a mlhových světel
  • funkčnost a stav stěračů a ostřikovačů
  • stav skel, zrcátek a karoserie – zkontrolujte je alespoň pohledem
  • doplnění provozních náplní a kapalin (pohonné hmoty, oleje, brzdovou kapalinu, vstřikovače)

Nezapomeňte taky zkontrolovat úplnost dokladů k vozidlu i svých (mezinárodní ŘP, zdravotní prohlídka u lidí nad 60 let věku) a dobré je v autě vozit například i náhradní dioptrické brýle, pokud je nosíte. Do zavazadlového prostoru je fajn přibalit tažné lano, pracovní rukavice a po ruce mít reflexní vestu.

Bon voyage!

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Články, které by tě mohly zajímat