Právě vysíláme

Představujeme ti nový český film o parkouru: ANI VE SNU!

21. dubna 2016 17:30
Představujeme ti nový český film o parkouru: ANI VE SNU!

Na tenhle sportovně romantický filmový kousek se můžeš těšit od 28. dubna 2016 v našich kinech. A o co ve filmu jde?

Šestnáctiletá Laura (Barbora Štikarová) je hbitá, mrštná a paličatá. Touží se dostat do party parkouristů a zaskočí ji láska, kterou poprvé pocítí k Lukymu (Toman Rychtera). Začne žít dvojí život. Ve fantazijním světě romantických vizí ji Luky patří. V realitě skončí její snaha se s Lukym sblížit karambolem. Ve chvíli, kdy se oba světy zvláštním způsobem propojí, se Laura musí rozhodnout pro jeden z nich.

Režisér a producent snímku Petr Oukropec o svých mladých hrdinech a tématu snímku prohlásil:

„Obdivuji energii a přímočarost, se kterou se náctiletí vrhají do života. Zajímá mě křehkost a zranitelnost, která jejich hledání doprovází. (…) Nebylo to jednoduché a přímočaré psaní. Dařit se nám začalo až od chvíle, kdy jsme našli pro naši hlavní postavu Lauru autentickou komunitu a prostředí, které v sobě nese adrenalin typický pro dospívání, fyzičnost a touhu se svobodně projevit. Je to navíc prostředí, ve kterém je velký kus romantiky a pochopitelně i vztahů. Urban parkur a freerunning jsme začali více sledovat a uvědomili si, jak jsou v něm mladí Češi výjimeční.

Teen romance Ani ve snu! vyniká svou autenticitou, citem pro výběr neotřelých prostředí, atmosférou města a práci s mladými neherci. Snímek byl natočen podle scénáře Egona Tobiáše. Film se odehrává v prostředí parkouristů, tj. mladých lidí, kteří se snaží posunovat hranice vlastního těla a fyzických schopností v současném industriálním světě. Jejich životní styl, schopnost lezení, skákání a překonávání objektů jim přináší svobodu. Parkour je životní styl převážně kluků. Parkouristé zdokonalují tréninkem svůj pohyb a připravují se tak na možné extrémní životní situace. Parkouristé mezi sebou nesoutěží, při trénincích se vzájemně jistí a spolupracují i na společných choreografiích. Parkour je pro teenagery synonymem nezávislosti. Letní příběh Laury se odehrává právě v této komunitě mladých lidí. Vizuálně působivá salta, skoky a přemety tvoří kulisu paralelního příběhu teenagerů, kteří se parkour učí a každý k jeho filozofii přistupuje trochu jinak. Laura ho vnímá jako novou životní cestu, pro jejího partnera Lukyho znamená spíše způsob, jak na sebe upozornit. Tím, že Luky riskuje, se navíc myšlence parkouru zpronevěří.

Film, který je také nabit fantazií, humorem, skvělými triky a animacemi, byl realizován v současné Praze, ve Vysokých Tatrách a Normandii. Pro hlavní role objevil režisér Petr Oukropec talentovanou Barboru Štikarovou, Tomana Rychteru a Veroniku Pouchovou. V dospělých rolích se představí uznávaní herci Klára Melíšková, Jan Vondráček nebo Ivan Martinka.

Články, které by tě mohly zajímat