Právě vysíláme

TOMÁŠ KLUS, EWA FARNA a další hrají POD OKNY domovů seniorů! Sledujete živé koncerty na našem Facebooku

14. dubna 2020 17:56
TOMÁŠ KLUS, EWA FARNA a další hrají POD OKNY domovů seniorů! Sledujete živé koncerty na našem Facebooku

Ewa Farna, Tomáš Klus, Anna K., Richard Krajčo, Ondřej Ruml a Iva Pazderková zazpívají před domovy seniorů. Akce nese název Pod okny a chce přinést rozptýlení těm, na které hrozba koronaviru dopadla nejvíc – obyvatelům domovů seniorů.

Staří lidé teď podle zaměstnanců těchto domovů trpí nedostatkem kontaktu se svými blízkými, neboť být doma v nedobrovolné izolaci není snadné pro nikoho, i když ví, že je to nezbytně nutné.

„Pokud můžu pomoct vykouzlit úsměv na tváři těm nejvíc ohroženým a zároveň je nijak neohrozit, tak jim přijedu klidně zazpívat přímo pod okna,“ říká Ewa Farna, podle které se vystoupení odehrají v bezpečné vzdálenosti od domova tak, aby vyhověla přísným karanténním opatřením. Projekt pořádají Ceny Anděl Coca-Cola 2019 ve spolupráci s Českým červeným křížem, mediálním partnerem je Evropa 2.

Koncerty startují v úterý 14. dubna 2020 v 10:00 hodin dopoledne a půjde o sérii 20minutových vystoupení – zatím pro 25 domovů v Praze, středních a v severních Čechách. „Člověk má pomáhat tam, kde může. V našem případě pod okny, což je romantické, a to já rád,“ říká Tomáš Klus a dodává, že koncerty se budou konat zpravidla v zahradách či dvorech domovů a mají tak zabránit shlukování veřejnosti.

Vůz s mobilním pódiem zaparkuje pod okny, interpret zahraje 4 – 5 písní a vůz zase odjede, vše naprosto bezkontaktně. „Projekt Pod okny vnímáme jako velmi důležitý a věříme, že neskončí na konci příštího týdne, ale bude pokračovat dál, přes hranice hudby, z vlastní iniciativy lidí a s dobrým úmyslem podpořit seniory i zaměstnance zařízení v této nelehké době,“ říká Lucka Hájková, producentka Cen Anděl a organizátorka akce Pod okny. Obyvatelé domova koncert uvidí z oken svých pokojů. Muzikanti jim přivezou i dárky – nápoje společnosti Coca-Cola, filtry do roušek od společnosti Adler Czech, a. s., audioknihy a hudební CD od vydavatelství Supraphon nebo květiny od Kytky od Pepy a Lucernička Flowers.

Ewa Farna je ráda, že „seniory můžeme z bezpečné vzdálenosti hudebně pozdravit a ujistit je, že nám na nich záleží.“ Těší se i Tomáš Klus: „Protože přesně tenhle most mezi starší a mladou generací, mezi moudrostí a silou, je nutné opravit a už nikdy nenechat spadnout.“

První den koncertoval pod okny vybraných domovů seniorů právě Tomáš Klus a záznam jeho vystoupení si můžete pustit na našem Facebooku.

Články, které by tě mohly zajímat