Právě vysíláme

Americké televizní ceny Emmy ovládly streamovací služby. Kdo získal slavnou sošku?

20. září 2021 8:39
Americké televizní ceny Emmy ovládly streamovací služby. Kdo získal slavnou sošku?

Letošní 73. ročník amerických televizních cen Emmy ovládla produkce streamovacích služeb, které si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích.

Seriál společnosti Netflix Koruna o britské královské rodině si po třech neproměněných nominacích vysloužil první vítězství v kategorii nejlepší drama, zatímco cenu za nejlepší minisérii si získal rovněž netflixovský Dámský gambit. Nejlepším komediálním seriálem se stal Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu z platformy Apple TV+.

Úspěchy slavily i hvězdy seriálu Koruna. Olivia Colman, představitelka královny Alžběty II., a Josh O’Connor jako princ Charles získali ocenění pro nejlepší ženský a mužský výkon v hlavní roli v dramatu. Seriál o britské monarchii si připsal i obě ocenění pro herce ve vedlejší roli, které získali Tobias Menzies za ztvárnění prince Philipa a Gilian Anderson jako někdejší britská premiérka Margaret Thatcher.

„Nemám slov,“ řekl Peter Morgan, tvůrce a scénárista Koruny. Královské drama kromě všech ocenění za herecké výkony ve své kategorii posbíralo i ceny za scénář a režii a s přehledem tak opanovalo nedělní ceremonii.

Nejlepší herečkou v hlavní roli komediálního díla se stala Jean Smart se seriálem Hacks, cenu pro nejlepšího komediálního herce si podle očekávání kritiků odnesl Jason Sudeikis za seriál Ted Lasso, kde ztvárnil stejnojmenného trenéra.

Ocenění za hlavní mužskou a ženskou roli v minisériích získali známé postavy stříbrného plátna Kate Winslet a Ewan McGregor. Zatímco Winslet v krimi seriálu Mare of Easttown jako detektivka vyšetřovala vraždu, McGregor se převtělil do módního návrháře Halstona.

Kate Winslet

Hvězdy televize se v neděli večer místního času sešly v Los Angeles poprvé od počátku pandemie covidu-19; loňský ročník se kvůli nepolevující nákaze konal online. Skrze obrazovku se letos z Británie připojila převážná většina herců a tvůrců Koruny.

Ani tentokrát se však slavnostní večer neobešel bez restrikcí, účastníci i v omezeném počtu 500 osob museli dodržovat přísná hygienická opatření. Organizátoři podle agentury AP usilovali o pozitivně naladěný večer, který měl připomenout významnou roli, jež televizní produkce hrála během pandemie a opakovaných uzávěr.

Články, které by tě mohly zajímat