Právě vysíláme

Black Panther: Wakanda nechť žije míří do kin

7. listopadu 2022 9:49
Black Panther: Wakanda nechť žije míří do kin

Čtyři roky od vydání prvního dílu míří do kin pokračování filmu Black Panther. Ve snímku s podtitulem Wakanda nechť žije, se královna Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye a Dora Milaje pouští do boje na ochranu svého národa před světovými mocnostmi, které se snaží po smrti krále T’Chally Wakandu ovlivňovat. Když je Namor, král utajeného podmořského národa, upozorní na globální hrozbu a svůj znepokojivý plán, jak ji zmařit, spojí do té doby nejednotní Wakanďané za pomoci Válečného psa Nakii a Everetta Rosse své síly a pustí se do budování nové cesty, po které by se království Wakanda mohlo ubírat.

Snímek Black Panther: Wakanda nechť žije se vrací do bohatého a výjimečného království Wakanda, kde lid truchlí nad úmrtím svého krále. Film diváky zavádí také na nové a velice pozoruhodné místo – Talokan, kde žije úchvatná podmořská civilizace, která vzešla z dávného mayského společenství. Podle režiséra Ryana Cooglera mají obě království mnoho společného: obě byla ukryta před světem a obě disponují mocnými prostředky, o které usiluje zbytek světa.

Podle režiséra Ryana CoogleraShuri problémy smířit se s tím, že nastala další kapitola v historii Wakandy. „Ramonda si uvědomuje, že od T’Challova odchodu uplynul již rok a Shuri na tom stále není příliš lépe – nepodniká žádné aktivní kroky, aby se v zájmu procesu nutného vyrovnání se ztrátou, posouvala jakkoliv kupředu,“ popisuje Coogler. „Vydají se proto do ústraní – odejdou z města, pryč ze světa technologií, aby si mohly v klidu a bez rozptylování společně sednout a podstoupit něco, co je v podstatě rituálem truchlení. A právě tehdy se objeví Namor.

Namor, který se poprvé objevil jako Sub-Mariner v prvním čísle komiksové série Marvel Comics v roce 1939, patří k nejstarším postavám společnosti Marvel a v průběhu let v jejích příbězích figuroval jako hrdina i jako padouch. „V našem příběhu reprezentuje říši Talokan, skrytou podmořskou civilizaci, která je naší přepracovanou verzí comicsové Atlantidy. To, že se ve Wakandě objeví, dává najevo, že Wakanda není v takovém bezpečí, jak si všichni Wakanďané mysleli. Namor navíc přišel proto, aby Ramandě a Shuri předložil jistý návrh,“ vysvětluje Coogler.

Setkání s Namorem uvede do pohybu úsilí Wakandanů o zmírnění celé situace po svém – i když Ramonda se nemůže ubránit obavám o bezpečnost své dcery. „Ramonda je velice důležitá postava,“ míní Moore. „Je to matka, která přišla o manžela a teď i o syna. V nepřítomnosti krále vládne celé Wakandě. Možnost sledovat obě ženy jako přední osobnosti celého národa, tedy jako královnu a princeznu, a jako matku a dceru, nám umožňuje všímat si zajímavých kontrastů.

Byli jsme opravdu nadšeni, že můžeme vztah mezi Ramondou a Shuri lépe prozkoumat,“ navazuje Coogler. „První film ve značné míře prezentuje dynamiku mezi otcem a synem – jak jeho hlavní hrdina, tak jeho záporný hrdina se museli vypořádat s tím, že se po smrti otce museli posunout dál. Tento film se do značné míry stal příběhem, jehož hlavním motivem je mateřství. Matky velice často musejí pokračovat mateřských povinnostech i ve velice těžkých situacích.

Snímek Black Panther: Wakanda nechť žije vstupuje do českých kin ve středu 9. listopadu 2022.

Články, které by tě mohly zajímat