Právě vysíláme

Ceny Oscar odtajnily nominace, vyhrát mohou i Češi

24. ledna 2023 15:54
Ceny Oscar odtajnily nominace, vyhrát mohou i Češi

Nejvíce nominací na letošní Oscary, a sice jedenáct, získal film Všechno, všude, najednou autorského dua Dan Kwan a Daniel Scheinert. O hlavní cenu se v neděli 12. března 2023 utká s devíti dalšími soupeři, mimo jiné se snímky Víly z Inisherinu, Fabelmanovi nebo Top Gun: Maverick. Nominovaní byli také Češi Linda Eisenhamerová, Viktor Müller a Viktor Prášil.

Na cenu za nejlepší film americká Akademie filmového umění a věd, která letos Oscary předá už po 95., nominovala také snímky Elvis, Tár, Na západní frontě klid, Women Talking (Ať ženy promluví) a Trojúhelník smutku. Nominace dnes v Los Angeles oznámila dvojice hollywoodských herců Allison Williams a Riz Ahmed.

Multižánrový film Všechno, všude, najednou bude usilovat i o Oscary v kategoriích pro nejlepší původní scénář či nejlepší herečku v hlavní roli (Michelle Yeoh). Tu v pětici nominovaných doplňují Michelle Williams (Fabelmanovi), Andrea Riseborough (To Leslie), Cate Blanchett (Tár) a Ana de Armas (Blondýnka).

Mezi nominovanými na Oscara je letos i česká maskérka Linda Eisenhamerová za film Na západní frontě klid. Nominována je spolu se svou kolegyní Heike Merker.

Nominovaní jsou i český specialista na zvláštní efekty Viktor Müller a zvukař Viktor Prášil. S několika kolegy oba nominaci získali za práci na filmu Na západní frontě klid. Ceny americká Akademie filmového umění a věd předá v neděli 12. března 2023.

Články, které by tě mohly zajímat