Právě vysíláme

ČERNOBYL nabírá na síle. Třetí díl ukazuje katastrofu v celé její hororové podobě

26. května 2019 12:10
ČERNOBYL nabírá na síle. Třetí díl ukazuje katastrofu v celé její hororové podobě

Pokud patříte k těm, kdo na HBO pravidelně sledují miniseriál Černobyl, zajisté jste už třetí epizodu série viděli. A možná podobně jako spoustě dalších diváků se vám u televizní obrazovky tentokrát udělalo trochu nevolno. 

Pokud jste trojku neviděli, vězte, že to opravdu není pro slabé žaludky. Třetí díl totiž ukazuje hrůzné následky na lidských životech, které si výbuch čtvrtého jaderného reaktoru na Ukrajině vyžádal.

Sledujeme osud hasičů ze záchranné čety, kteří byli radiaci bezprostředni vystaveni, a vedoucích inženýrů, kteři byli u toho, když k výbuchu v jaderné elektrárně došlo. Velká část epizody se odehrává v nemocnici, kde jsme svědky nevratné proměny mužů v trosky krvácející z otevřených ran.

„To už není váš manžel. Je to už něco jiného,“ snaží se varovat zdravotní sestra manželku jednoho z hasičů před kontaktem s umírajícím manželem, nyní nebezpečným reaktorem. Bohužel marně.

Zpečetěné jsou i osudy horníků, kteří byli sovětským ministrem pro uhlí pověřeni výkopem pod tavícím se reaktorem hrozícím propadem do spodních vod a otrávením milionů lidí.

I když Černobyl už z podstaty nebude humornou záležitostí, třetí díl je beznadějí a marností lidského počínání prosycen asi úplně nejvíc.

Zdroj: HBO

Články, které by tě mohly zajímat