Právě vysíláme

Českého lva za nejlepší film získali Bratři režiséra Tomáše Mašína

9. března 2024 23:13
Českého lva za nejlepší film získali Bratři režiséra Tomáše Mašína

Českého lva za nejlepší celovečerní film roku 2023 získal film Bratři od režiséra Tomáše Mašína, jeho snímek líčí historii odbojové skupiny bratří Mašínů a jejich útěku do Západního Berlína. Na dnešním předávání 31. ročníku Českých lvů v pražském Rudolfinu proměnil film jedinou z 15 nominací. Hlavní cenu předávala dvaadevadesátiletá herečka Jiřina Bohdalová.

Akademici už dříve snímek Bratři nominovali do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů. Do užšího výběru se však nedostal. Film mapuje roky života bratří Mašínů a rodiny po druhé světové válce až po jejich útěk v Německu. Pětice mladíků s pistolemi pronásledovaná tisíci vojáků se v boji o život dotkne hranic vlastního strachu i statečnosti. Štvanice trvající 30 dní nezůstane bez ztrát na obou stranách. Pouze oba Mašínové a jejich kamarád Milan Paumer se do Západního Berlína nakonec dostávají. Komunisté se však pomstí na jejich rodinách. Česká společnost je v pohledu na Mašíny rozdělena. Někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy.

Autorem scénáře je Marek Epstein, hlavní role ve filmu ztvárnili Oskar Hes, Jan Nedbal, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková Vilhelmová.

Režisér Tomáš Mašín je vzdálený příbuzný bratrů Mašínů a snímek připravoval asi deset let. V první etapě příprav spolupracoval i s Janem Novákem, autorem obsáhlého románu o bratrech Mašínech Zatím dobrý. Film nakonec dodělal s producentem Petrem Bílkem podle scénáře Marka Epsteina. Režisér příběh konzultoval i s Josefem Mašínem, s nímž se několikrát potkal. Oslovil také historiky Petra Blažka a Jiřího Padevěta.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat