Právě vysíláme

Český film Šarlatán má velkou šanci získat Oscara: dostal se do užšího výběru

10. února 2021 8:10
Český film Šarlatán má velkou šanci získat Oscara: dostal se do užšího výběru

Americká filmová akademie zveřejnila užší seznamy uchazečů o nejprestižnější filmové ocenění v devíti kategoriích. Získat Oscara má i český film Šarlatán.

Český film Šarlatán režisérky Agnieszky Holland se dostal do užšího výběru 15 filmů, které se uchází o nominace na Oscara v kategorii mezinárodní hraný film. Mezi „semifinalisty“ se naopak nedostal slovenský snímek Zpráva, na němž se také podíleli čeští tvůrci.

„Upřímně řečeno jsem to trošku čekala, protože jsme všude byli zmiňovaní mezi filmy, které mají šanci. To bylo znamení, že máme naději. Ale pochopitelně občas to takhle nefunguje, takže jsme byli nervózní. Když s ničím nepočítáte, tak můžete mít jenom dobrou zprávu. A když s něčím počítáte, a ono se to nepodaří, tak je to zklamání,“ řekla dnes Holland pro ČTK. „Měla jsem hodně ohlasů od členů Americké filmové akademie, že se jim film opravdu líbí,“ dodala polská absolventka pražské FAMU.

Polská režisérka Agnieszka Holland (uprostřed) a herci Ivan Trojan (vlevo) a Josef Trojan (vpravo) na slavnostní premiéře filmu Šarlatán 17. srpna 2020 v Praze.

Do 93. ročníku udělování Oscarů přihlásilo své filmy 93 zemí. „Budu ráda, když se teď dostaneme do té nejužší společnosti pěti nominovaných, což je tento rok velmi těžké,“polská režisérka Šarlatána. „Vidím tam dva favority, takže to bude těžké a s celkovým vítězstvím a Oscarem spíše nepočítám. Je tam několik skutečně velmi silných filmů a ten náš je takový komorní,“ přemítá Holland.

Drama Šarlatán vzniklo podle scénáře Marka Epsteina a sleduje život léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který léčil statisíce lidí, byl ale perzekvován nacisty i komunisty.

Z nynějšího výběru se bude nakonec o Oscara ucházet pět nominovaných filmů. Postupující budou oznámeni 15. března. Vítězové pak budou vyhlášeni na slavnostním udělování Oscarů v neděli 25. dubna. Držíme palce. 😀

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat