Právě vysíláme

Český film Šarlatán vyrazí do boje o Oscara za nejlepší zahraniční film

15. října 2020 14:10
Český film Šarlatán vyrazí do boje o Oscara za nejlepší zahraniční film

Do boje o nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film vysílá Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) film Šarlatán od polské režisérky Agnieszky Holland.

Akademici vybírali z deseti českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. Slavnostní ceremoniál 93. ročníku Cen americké Akademie filmového umění a věd se uskuteční 25. dubna 2021 v Los Angeles.

 

Snímek inspirovaný skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška natočila Agniezska Holland podle scénáře Marka Epsteina. Do hlavní role obsadila Ivana Trojana a jeho syna Josefa.

Polská režisérka Agnieszka Holland (uprostřed) a herci Ivan Trojan (vlevo) a Josef Trojan (vpravo) na slavnostní premiéře filmu Šarlatán 17. srpna 2020 v Praze.

Film měl premiéru na letošním 70. ročníku Berlínského mezinárodního filmového festivalu – Berlinale v nesoutěžní sekci Berlinale Special Gala. První reakce světových médií byly pozitivní, například Indie Wire jej vybralo ze všech 340 filmů mezi deset nejlepších snímků letošního festivalu. Šarlatána v tuzemských kinech za dva měsíce vidělo více než 252 000 diváků a utržil přes 38,2 milionu korun.

Na snímku Holland (vpravo) a představitel hlavní role Ivan Trojan pózují fotografům po projekci filmu 17. srpna 2020 v Praze.

Dosud se podařilo Hollywoodskou cenu Oscar za nejlepší cizojazyčný film získat dvěma československým a jednomu českému filmu. V roce 1965 to byl Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose, roku 1967 zvítězily Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat