Právě vysíláme

Chris Hemsworth natočil video na podporu sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina, popisuje aktuální situaci v Praze

2. dubna 2022 14:10
Chris Hemsworth natočil video na podporu sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina, popisuje aktuální situaci v Praze

Chris Hemsworth natočil propagační video na podporu sbírky SOS Ukrajina, kterou zřídila organizace Člověk v tísni krátce po začátku ruské invaze. Popisuje v něm situace, jichž byl v posledních týdnech svědkem v Praze. V českém hlavním městě vznikal druhý díl filmu Vyproštění, ve kterém herec ztvárňuje hlavní postavu.

„Jako mnozí z vás jsem si hned položil otázku, jak můžeme Ukrajině smysluplně pomoct. Rozhodl jsem se využít sílu svého hlasu a vybídnout své příznivce, aby podpořili aktivity zavedené humanitární organizace Člověk v tísni, která odvádí na Ukrajině neuvěřitelnou práci,“ uvedl Chris Hemsworth. „Jsme jemu i celému štábu moc vděční za to, že propůjčili svou tvář, své dovednosti a své mediální platformy na podporu Ukrajiny skrz Člověka v tísni,“ reagovala Adriana Černá z nadace.

Dárci na konto sbírky SOS Ukrajina doposud poslali téměř 1,6 miliardy korun. Pro mezinárodní dárce zřídil Člověk v tísni stránku www.helpukraine.peopleinneed.net, kde je možné darovat na pomoc Ukrajině peníze v cizí měně. O sbírce SOS Ukrajina se po zveřejnění výzvy Chrise Hemswortha o sbírce dozvědí desítky milionů jeho followerů na sociálních sítích.

Česko je podle údajů Člověka v tísni v mezinárodním srovnání předním podporovatelem Ukrajiny. Za první měsíc války přes tuto organizaci do napadené země přišla pomoc v hodnotě čtvrt miliardy korun. Za většinu peněz se nakupují potraviny, spacáky, deky, hygienické potřeby, kanystry na vodu a další materiál, který je potřeba na místě. Další částky se budou uvolňovat podle plánu na 18 měsíců. Sbírky na podporu Ukrajinců zřídily také společnost Post Bellum, Český červený kříž, Charita ČR nebo organizace Adra.

Hemsworth v době, kdy začala ruská invaze, pobýval v Praze, pracoval na pokračování akčního filmu Vyproštění z roku 2020. Natáčet se původně mělo v australském Sydney, kvůli tamním přísným protiepidemickým opatřením štáb našel nové prostory v Česku. Film natáčel mimo jiné v pražském Kongresovém centru, které se narychlo proměnilo v registrační místo odbavující tisíce Ukrajinců, kteří uprchli ze své země před válečným konfliktem.

Video by mělo být zveřejněno v nejbližších dnech.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat