Právě vysíláme

Disney+ zablokovalo dětem přístup k slavným animákům. Kniha džunglí i Petr Pan jsou prý rasistické

10. února 2021 12:10
Disney+ zablokovalo dětem přístup k slavným animákům. Kniha džunglí i Petr Pan jsou prý rasistické

Ke konci roku 2020 zasáhla celý kulturní svět takzvaná Cancel Culture, neboli Kultura rušení. Z řad filmových, ale i literárních děl tak byly odstraněny pasáže nebo i postavy, které mohly mít rasistický podkres. Kultura rušení se pak nevyhnula ani streamovací službě Disney+.

Webová stránka Polygon informuje o tom, že na dětském kanálu streamovací služby zmizelo několik slavných animovaných filmů pro děti. Konkrétně se jedná o Dumba, Petra Pana, Lady a Tramp či Knihu džunglí. Podle Disney+ se totiž jedná o snímky, které obsahují komentáře, jež mohou odlišné kultury zobrazit ve špatném či nepravdivém světle. Všechny animované filmy tak budou k vidění pouze na kanálu pro dospělé.

Na podzim loňského roku vydávalo Disney+ před začátkem daných filmů pouze upozornění. „Tento program zahrnuje negativní vyobrazení nebo špatné zacházení s lidmi nebo kulturami. Tyto stereotypy byly špatné tehdy a jsou špatné i teď. Namísto odstranění obsahu chceme uznat jeho škodlivý dopad, poučit se z něj a podnítit konverzaci, abychom společně vytvořili inkluzivnější budoucnost. Společnost Disney je odhodlána tvořit příběhy s inspirativními a ambiciózními tématy, které odrážejí bohatou diverzitu lidské zkušenosti po celém světě,“ stálo tehdy v upozorňovacím videu a vypadalo to, že Disney+ filmy odstraňovat nebude. Nyní se však úspěšná společnost rozhodla k opačnému kroku.

Co na to říkáte? Hlasujte v naší anketě!

 

Zdroj: Polygon

Nahrávání ... Nahrávání ...

Články, které by tě mohly zajímat