Právě vysíláme

Eva Adamczyková má dokument, mapuje její kariéru i návrat po těžkém zranění

16. února 2024 14:06
Eva Adamczyková má dokument, mapuje její kariéru i návrat po těžkém zranění

Unikátní pohled na kariéru zlaté olympijské snowboardcrossařky ze Soči Evy Adamczykové přinese téměř hodinový dokument s názvem EFKA – Nejrychlejší holka ve vesmíru. Královna českého i světového snowboardcrossu v něm odhaluje zákulisí svého týmu a prostředí, odkud pochází, vzpomíná na své vzestupy a pády, mapuje počátky a postupný růst své sportovní kariéry.

„Vlastně první natáčecí den byl den, kdy mi vyndávali šrouby z nohou. To zranění nebylo vůbec v plánu, ale myslím, že to dokumentu dodalo zajímavou linku,“ vzpomíná Eva, která se na pomyslný trůn vládkyně světového snowboardcrossu dostala za poměrně krátkou dobu, ale v životě se musela vyrovnat s mnoha úskalími a překonat spoustu hořkých ztrát.

Režie dokumentu se zhostil Markus Krug, pod jehož taktovkou se třeba naposledy proháněla v ikonickém krátkém filmu Formule 1 po Karlově mostě. Jeho nový snímek v 55 minutách zachycuje období po zranění, které málem ukončilo Evinu kariéru, až po její fantastický návrat na vrchol. Kamera ji provází v těžkých chvílích, kdy její okolí a možná i ona sama vzhledem k povaze zranění pochybovala, zda se ještě vůbec někdy dokáže postavit na měřenou trať.

„Ve chvíli, kdy jsme začali s natáčením, byl Evy tým skoro přesvědčený, že kvůli zranění její aktivní kariéra končí. Byl to velký risk příběh začít dokumentovat, ale všichni jsme tajně doufali a věřili, že na konci nás čeká happy end,“ popisuje začátky natáčení režisér Markus Krug.

Pro své blízké stejně jako nyní pro diváky jejího životního příběhu je inspirující, jakým způsobem se uměla vypořádat se všemi ranami osudu, povznést se nad ně a jít dál. Dokument ukazuje nezveřejněné záběry i výpovědi, které doposud nikde nezazněly. Celým příběhem diváky provází Evin osobitý smysl pro humor.

O úspěchu i neúspěchu bez sentimentu a až na kost

Dokument nahlíží do zákulisí týmu, představuje prostředí, ve kterém Eva vyrůstala a vrhá nové světlo na její dětství i sportovní kariéru. Eva v upřímné a otevřené zpovědi odkrývá osobní radosti i bolesti, které ji zformovaly do člověka známého svou nezlomností a životním optimismem.

Hlavní protagonistka se přiznává, že pro ni bylo těžké zvyknout si na neustálou přítomnost kamer a skoro celé dva roky pozorovat, jak se za ní vrací filmový štáb. „Musela jsem se naučit myslet na to, že se v životě dějí věci, o kterých bych měla dát dopředu vědět, protože se hodí je natočit,” přiznává Eva. Na dokumentu oceňuje, že si nevšímá jen jí, ale celého týmu, bez nějž by – jak sama zdůrazňuje – nikdy nedosáhla takových výsledků. Samotnou ji překvapily některé archivní záběry ze situací, na které dávno zapomněla.

Odpovědi na otázky, které už dlouho visí ve vzduchu

Dokument odpovídá na mnoho otázek, na něž se její fanoušci v duchu jistě mnohokrát sami ptali. Diváci se dozví, co Evu přivedlo k jednomu z nejnebezpečnějších sportů na sněhu, jestli vůbec uměla na prkně, když dorazila na svůj první trénink, na jakou osobnost nejvíc vzpomíná, jak náročné je vypořádat se s vysokým očekáváním okolí a kolik námahy a bolesti stojí rehabilitace po vážném úrazu. Na otázky visící ve vzduchu vedle Evy odpovídá její sestra, trenéři Marek Jelínek a Jakub Flejšar i manžel Marek Adamczyk

Režisér Markus Krug vyzdvihuje další momenty z natáčení. „Pro mě byl největší oříšek prolomit automatizované odpovědi, které si po patnácti letech neustálých rozhovorů a tiskových konferencí Eva vybudovala. Otevřít dveře k tématům, které si často sama držela zavřené. Nerada se ve věcech pitvá, nerada si na věci stěžuje a pro život je to přístup, z kterého bychom se všichni mohli inspirovat. Ale pro dokument je to občas potřeba a jsem rád, že se nám to nakonec společně povedlo.“

„Doufám, že se dokument bude líbit. Myslím, že je v něm spoustu vtipných situací, některé i dramatické a že to pěkně odsejpá,” zve Eva na dokument EFKA – Nejrychlejší holka ve vesmíru, který můžete vidět od 16. února 2024 na Voyo.cz. Více o projektu se dočtete na redbull.cz/Efka.

Články, které by tě mohly zajímat