Právě vysíláme

Filmařky jsou proti chystanému ocenění Johnnyho Deppa na filmovém festivalu

11. srpna 2021 11:10
Filmařky jsou proti chystanému ocenění Johnnyho Deppa na filmovém festivalu

Španělské filmařky se vyslovily proti chystanému udělení ceny americkému herci Johnnymu Deppovi na letošním filmovém festivalu v San Sebastiánu. Podle nich by měli pořadatelé vzít v potaz loňské rozhodnutí britského soudu, který uznal, že se Depp dopustil domácího násilí.

Španělská Asociace filmařek a audiovizuálních médií uvedla, že ocenění Deppa poškodí renomé nejvýznamnějšího španělského filmového festivalu. Šéfka asociace Cristina Andreu uvedla, že je „velmi překvapena“ rozhodnutím udělit 58letému Deppovi v září cenu Donostia za celoživotní dílo. „Vypovídá to mnoho špatného o festivalu a jeho vedení a vysílá to strašný vzkaz veřejnosti: ‚Nezáleží na tom, jestli zneužíváte ženy, pokud jste dobrý herec‘,“ řekla.

Depp si má cenu v severošpanělském městě osobně převzít 22. září. Ještě tento měsíc se objeví jako host i na karlovarském festivalu, oznámil dnes prezident akce Jiří Bartoška.

Od počátku Deppovy kariéry to byly jeho nezaměnitelné výkony, které řadě filmů pomohly získat kultovní status. Patří k nim například tituly Co žere Gilberta Grapea , Arizona Dream, Mrtvý muž, Krycí jméno Donnie Brasco nebo Strach a hnus v Las Vegas.

Loni v listopadu londýnský soud zamítl Deppovu žalobu za článek, ve kterém jej bulvární deník The Sun označil za manželského násilníka. Podle soudce byla obvinění na Deppovu adresu „ve své podstatě pravdivá“, protože se prokázalo, že většina inkriminovaných útoků Deppa na jeho někdejší manželku Amber Heard se skutečně odehrála.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat