Právě vysíláme

Filmová studia vyhrožují bojkotem amerického státu kvůli kontroverznímu zákazu potratů

31. května 2019 14:10
Filmová studia vyhrožují bojkotem amerického státu kvůli kontroverznímu zákazu potratů

Prestižní filmová studia WarnerMedia, Disney a Netflix vyhrožují, že stáhnou veškeré filmové produkce z amerického státu Georgie. Reagují tak na státní zákon, který chce zakázat možnost podstoupit potrat od chvíle, kdy lze v embryu identifikovat tlučící srdce. Americký stát patří mezi nejpopulárnější filmové lokace – točily se tam například snímky Avengers: Endgame, Black Panther, Jumanji: Vítěj v džungli či seriál Stranger Things.

Klíčové rozhodnutí

Nové státní pravidlo, jež nese přezdívku „zákon tlučícího srdce“, byl schválen tento měsíc, ale čeká se, že bude čelit různým právním žalobám. Schválení tohoto zákonu pobouřilo zejména filmová studia a hollywoodské hvězdy, které ve státě Georgie točily připravované snímky. Několik z nich, například Alec Baldwin, Amy Schumer, Ben Stiller a Laverne Cox, napsali oficiální dopis guvernérovi státu Georgie, v němž slíbili, že přesunou svoje filmové projekty do státu, který uctívá práva žen.

Pokud zákon přijde v platnost, filmová studia čeká těžké rozhodnutí. Generální ředitel firmy Disney, Bob Iger, uvedl, že mnozí jeho spolupracovníci nebudou chtít v tomto státě nadále pracovat, a tak jim bude muset vyjít vstříc. Studia WarnerMedia a Netflix slíbila, že by přehodnotila svůj postoj vůči natáčení ve státě Georgie – v případě Netflixu by se firma spolu s dalšími organizacemi se státem dokonce soudila, aby dosáhla zrušení zákona.

Válka mezi filmovým průmyslem a státem Georgie bude zřejmě ještě pokračovat!

Zdroj: BBC, The Washington Post, The New York Times, CNBC, Twitter, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat