Právě vysíláme

Filmové anticeny Zlatá malina mají samostatnou kategorii pro Bruce Willise

8. února 2022 9:10
Filmové anticeny Zlatá malina mají samostatnou kategorii pro Bruce Willise

Organizátoři americké filmové anticeny Zlatá malina letos vytvořili zvláštní kategorii jen pro herce Bruce Willise. Ten se za uplynulý rok objevil v osmi převážně nízkorozpočtových filmech, které na specializovaném serveru Rotten Tomatoes od filmových kritiků nedostaly hodnocení vyšší než 20 procent.

Naději na zisk největšího počtu anticen udílených má zfilmované broadwayské vystoupení Diana: Muzikál od produkční a streamovací společnosti Netflix.

Ceny Zlatá malina samy sebe označují za „ošklivého bratrance“ Oscarů, nejprestižnějších hollywoodských ocenění, které svoje nominace ohlásí v úterý. Minulý rok podle organizátorů anticen přinesl „nesnesitelné muzikály, ubohé napodobeniny thrillerů prosté jakéhokoliv vzrušení (thrill), téměř dvouhodinový snímek plný skryté reklamy, a více Bruce Willise, než kolik by dokázal strávit jakýkoliv hladový divák“.

Známá hvězda akčních filmů Willis, který proslul zejména ságou Smrtonosná zbraň, hrál podle agentury AFP poněkud neoriginální role v osmi filmech, které měly loni premiéru na streamovacích platformách. Ztvárnil v nich například šerifa, který ztratil iluze o své práci, bývalého policistu, generála ve výslužbě nebo bývalého agenta CIA. Většinou se ve filmech objevil jen krátce, výrazně však figuroval v propagačních materiálech ke snímkům.

Vzhledem k velkému počtu filmů, v nichž se Willis objevil, mu organizátoři anticeny vytvořili vlastní kategorii nazvanou Nejhorší vystoupení Bruce Willise ve filmu z roku 2021. Podle serveru Rotten Tomatoes, který shromažďuje recenze na filmy od profesionálních kritiků, dostaly všechny nominované snímky velmi podprůměrné hodnocení, přičemž tři z nich mají dokonce nejnižší možné, tedy nula procent.

Kromě muzikálu Diana je jedním z dalších favoritů letošních Zlatých malin také snímek Karen nebo Žena v okně, inspirovaná filmy Alfreda Hitchcocka. Oba filmy mají pět nominací, včetně kategorie za nejhorší film. Čtyři nominace pak získalo pokračování částečně animovaného snímku Space Jam: Nový začátek, v němž se hlavní role ujala hvězda NBA LeBron James. Podle organizátorů si svým vystoupením, za nějž získal nominaci na nejhoršího herce loňského roku, uzavřel další šance na pokračování v herecké kariéře.

Silnou kritiku sklidil od organizátorů ocenění také herec Jared Leto za svoje vystoupení ve snímku Klan Gucci. V popisu ke kategorii Nejhorší páry je uvedeno: Leto a buď jeho osmikilová latexová maska, jeho šprťácké oblečení, nebo jeho směšný (italský) přízvuk“.

Ocenění Zlatá malina, nazývané také Razzie, založili na začátku 80. let bývalí studenti kinematografie v Hollywoodu. Výherce anticen organizátoři oznámí tradičně den před udílením Oscarů, letos to bude 26 března.

Jared Leto ve filmu Klan Gucci

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat