Právě vysíláme

Finále Stranger Things: Všechno, co musíte vědět o poslední páté sérii

7. července 2022 16:20
Finále Stranger Things: Všechno, co musíte vědět o poslední páté sérii

Závěr čtvrté série populárního televizního fenoménu Stranger Things byl zveřejněn 1. července a spolu s ním se mezi fandy kultovního seriálu přirozeně vynořila spousta otazníku týkající se připravované páté série. Přinášíme vám několik faktů, které jsou o Stranger Things 5 známé už nyní.

1. Na obrazovky se nejspíš dostane v roce 2024

Tvůrci seriálu, bratři Matt a Ross Dufferové, fanoušky seriálu ujistili, že se nemusí obávat stejně dlouhé pauzy jako například mezi sérií 3 a 4. „Máme poměrně jasné plány,“ prohlásil Matt Duffer. „Pauza mezi poslední sérií bude skutečně kratší. Příběh už máme v hrubých obrysech hotový a nemyslíme si, že nás čeká další vynucená šestiměsíční pauza způsobená pandemií. V červenci si chceme udělat prázdniny, ale první týden v srpnu se vracíme do práce na poslední páté sérii.“

2. Jednotlivé epizody budou kratší než ty ve čtvrté sérii

Bratři Dufferové prozradili webu Collider, že jednotlivé díly páté série budou jako jediné konzistentně dlouhé. „Myslím, že naším cílem je znova 8 (epizod). Nechceme, aby série měla třináct hodin. Míříme spíš někam k deseti. Tato řada bude asi o něco delší než ta první, protože musíme spoustu věcí vysvětlit a zakončit, ale nemyslím, že bude stejně dlouhá jako čtyřka,“ uvedl Matt.

Tvůrci, producenti a režiséři Stranger Things: bratři Matt and Ross Dufferovi při premiéře třetí série, Profimedia

3. Nejspíš se trochu posuneme v čase

Poté, co se na sociálních sítích objevil první trailer ke čtvrté sérii, rozjela se mezi fanoušky diskuze na téma: jak moc představitelé hlavních postav od poslední série dospěli a změnili se.
Třetí řada seriálu byla zveřejněna v roce 2019, čtvrtá pak v roce 2022. Je jasné, že většina mladých hereckých hvězd se za tu dobu změnila a můžeme čekat, že podobné překvapení nás čeká i v páté řadě.

Ross Duff potvrdil, že „ideální by bylo natočit (řadu 4 a 5) pozpátku, ale to bylo nereálné.“ A tak se autoři pokusí posunout příběh v čase tak, aby lépe odpovídal skutečnému věku hereckých představitelů.

4. Vecna je stále ve hře

Když se bráchové Byersové a Eleven vrátí do Hawkins, Will ucítí přítomnost Vecny a poznamená, že „Vecna je zraněný, ale stále naživu.“ V dalších minutách se dozvíme, že Vecna nepřestane, dokud nedostane všechno a všechny – takže ho náš gang musí zabít, pokud chtějí skoncovat s terorem v městečku jednou pro vždy.

5. Pátá série bude podobná té první

Jak Matt Duffer prozradil NME, závěrečná série se v mnoha aspektech vrátí zpátky na začátek. „Chceme se vrátit ke spoustě věcí, které jsme začali v první řadě. Pospojovat volné konce. Je na tom něco hezkého – když se kruh konečně uzavírá.“

Toto je dobrá zpráva hlavně pro fandy rodiny Byersových, kteří si stěžovali, že původní zápletka nedostala v poslední sezóně příliš prostoru. V páté řadě se Will Byers znovu dostane do středu zájmu. Dozvíme se víc o jeho spojení se obráceným světem Upside Down, proč si Vecna vybral právě jeho a také o jejich propojení.

6. Smrt Eddieho bude mít vážné následky

A ne, to není výhružka na stranu bratrů Dufferových.

Eddie Manson, jeden z nejpopulárnějších hrdinů čtvrté série, se zařadil mezi ty, kteří svůj boj s temnými silami v posledním díle prohráli. Autoři ho nechali zemřít po závěrečné bitvě s netopýry z obráceného světa a tím na sebe seslali hněv miliónů fanoušků. Ti začali hned spekulovat o možnostech, jak se Eddie může vrátit zpátky. Konec konců nebylo by to poprvé, kdy by ožila již jednou mrtvá postava — Hopperovi se povedlo ve čtvrté sezóně po té, co byla jeho smrt naznačena na konci trojky.

Tvůrci se ale vyjádřili ve smyslu, že Eddieho smrt bude mít na jeho pozůstalé kamarády obrovský vliv a v příběhu sehraje důležitou roli. Na to, zda se s Eddiem nakonec znovu setkáme, si tedy budeme muset počkat.

Stranger Things série 4, světová premiéra, Profimedia

Články, které by tě mohly zajímat