Právě vysíláme

Herec Alain Delon už téměř není schopen mluvit, zažádal o soudní ochranu

31. ledna 2024 11:32
Herec Alain Delon už téměř není schopen mluvit, zažádal o soudní ochranu

Francouzský soud jmenoval zákonného zástupce, jehož úkolem je pomáhat 88letému herci Alainu Delonovi s rozhodováním ohledně zdravotní péče. Delon společně se svým synem o soudní ochranu žádal kvůli sporu potomků o to, kdo bude o slábnoucího otce pečovat.

S informací o vývoji ostře sledované kauzy přišla nejdříve televize BFMTV, následně zprávu potvrdila agentura AFP. Podle zpravodajské stanice rozhodnutí soudu přivítal i právník Delonovy dcery Anouchky, která chce otce převézt do Švýcarska.

Ikonický francouzský herec před čtyřmi lety prodělal kardiovaskulární příhodu s lehkým krvácením do mozku a od té doby se jeho zdraví stále zhoršuje. Anouchka tvrdí, že mu chce v alpské zemi poskytnout kvalitní lékařskou péči, synové Anthony a Alain-Fabien ale za jejím návrhem vidí snahu zaplatit po smrti otce menší dědickou daň.

Soud nyní vyhověl žádosti o soudní ochranu, která podle BFMTV spočívá v tom, že daná osoba nemůže bez zmocněnce činit některá velká rozhodnutí, jako je například prodej nemovitosti. V tomto případě má zmocněnec za úkol pomáhat Delonovi s výběrem lékařů či typu péče.

Ve francouzských médiích se v posledních dnech objevují vyjádření jeho blízkých, že již téměř není schopen mluvit a je velmi unaven. Podle informací deníku Le Parisien Delon loni před lékařem uvedl, že chce umřít.

Herecká legenda má za sebou asi 60 let ve filmovém průmyslu. Rodáka z pařížského předměstí proslavily hlavní role ve filmech Gepard, Dva muži ve městě či Borsalino, v roce 2019 převzal na festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat