Právě vysíláme

Herec Milan Lasica zemřel přímo na jevišti. Přes půl století bavil diváky inteligentním humorem

19. července 2021 9:10
Herec Milan Lasica zemřel přímo na jevišti. Přes půl století bavil diváky inteligentním humorem

Slovenský herec Milan Lasica, zemřel ve věku 81 let, bavil několik desetiletí diváky jemným a inteligentním humorem. Lasica zemřel po poslední písni při potlesku po představení s orchestrem Bratislava Hot Serenaders.

Proslul rovněž jako mistr improvizace, byl také režisérem, zpěvákem a vedl divadelní Štúdio L+S. Podle slovenského zpravodajského serveru SME.sk zkolaboval na výročním koncertě v bratislavském Štúdiu L+S během zpěvu. Přestože mu byla poskytnuta okamžitá pomoc, resuscitace se bohužel nezdařila.

„Byla to náhlá porucha srdečního rytmu. Byl jsem tam a poskytoval jsem první pomoc s kolegy, než přijela záchranka. Dozpíval písničku Já jsem optimista v dobré formě, byla klaněčka asi dvakrát a najednou se pomalu sesunul k zemi. Párkrát se vrátil a hýbal očima, ale nezvládl to. Bohužel, je to pravda,“ uvedl jeden z diváků pro Denník N.

Soustrast rodině a blízkým vyjádřila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, podle které Slovensko ztratilo jednu z nejvýraznějších osobností kulturního a veřejného života.

Jako herec se Lasica proslavil zejména ve dvojici s Juliem Satinským, který zemřel v roce 2002. Spolu patřili k oblíbeným komikům po čtyři desetiletí a vytvořili celou řadu nezapomenutelných představení, včetně slavného kabaretního programu Ktosi je za dverami a her Deň radosti, Náš priateľ René či Jubileum. Spolu si tito milovníci ironie a improvizovaného dialogu zahráli i v několika filmech, mimo jiné Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni, Utekajme, už ide! či Vážení přátelé, ano.

Bolek Polívka a Milan Lasica při představení Mínus dva

Lasicovou velkou láskou byla hudba. Texty psal i pro svou první ženu, herečku a zpěvačku Zoru Kolínskou, pro Hanu Hegerovou či Petera Lipu. Nazpíval alba starých evergreenů, vydal též album se zpěvákem Richardem Müllerem a vystupoval s orchestrem Bratislava Hot Serenades.

Herec a zpěvák Milan Lasica.

Milan Lasica, jemuž v roce 2003 prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy, byl čtyři desetiletí ženatý s herečkou a později diplomatkou Magdou Vášáryovou, s níž měl dvě dcery Hanu a Žofii.

Milan Lasica s manželkou herečkou a političkou Magdou Vášáryovou.

Články, které by tě mohly zajímat