Právě vysíláme

Kritizované násilí na ženách je podle spisovatele Hry o trůny odrazem skutečnosti

27. července 2022 14:18
Kritizované násilí na ženách je podle spisovatele Hry o trůny odrazem skutečnosti

Tvůrce seriálu Hra o trůny sklízí kritiku, podle některých lidí je jeho tvorba misogynní. Vadí jim vyobrazení scén sexuálního násilí.

Spisovatel George R. R. Martin se na Comic-Conu v San Diegu se vůči kritice ohradil, informuje magazín Entertainment Weekly. Reagoval na kritiku týkající se chystané série House Of The Dragon, ve které nebude královna nastupující na Železný trůn.

Hra o trůny je, jak si mnozí všimli, velmi volně založena na Válce růží. House Of The Dragon je založen na dřívějším období historie zvaném anarchie. Nemyslím si, že by Westeros byl nějak zvlášť protiženský nebo misogynnější než skutečný život a to, co nazýváme historií,“ uvedl na panelové diskuzi. Po hojně kritizované osmé sérii nazval George R. R. Martin kulturu „toxického internetu“.

Emilia Clarke, hvězda seriálu Hra o trůny, se v roce 2016 vyjádřila ke kritice, které seriál čelil ohledně jejího zacházení se ženami „Je tu tolik kontroverzí. Přesto je to na Hře o trůny krásné  – její zobrazení žen v tolika různých fázích vývoje,“ řekla pro Entertainment Weekly a dodala: „Jsou zobrazené ženy jako sexuální nástroje, ženy, které mají nulová práva, ženy, které jsou královnami, ale pouze muži, a pak jsou ženy, které jsou doslova nezastavitelné a tak mocné, jak si jen dokážete představit. Takže mě bolí, když slyším, jak lidé vytrhávají Hru z kontextu s antifeministickým nádechem. Seriál ukazuje rozsah, který se ženám stává, a v konečném důsledku ukazuje, že ženy jsou si nejen rovné, ale mají hodně síly.“

Články, které by tě mohly zajímat