Právě vysíláme

Kultovní filmová série Matrix se dočká dalšího, pátého pokračování

13. dubna 2024 8:10
Kultovní filmová série Matrix se dočká dalšího, pátého pokračování

Kultovní filmová série Matrix se dočká pátého celovečerního snímku. Pod hlavičkou studia Warner Bros jej bude režírovat Drew Goddard, na Oscara nominovaný scénárista filmu Marťan a režisér klasiky moderního hororového žánru Chata v horách.

V roli producentky se vrátí spoluscénáristka a spolurežisérka prvního filmu série Lana Wachovská, uvedl server Deadline.

„Drew Warner Bros představil nový nápad, o kterém jsme všichni přesvědčeni, že bude skvělým způsobem, jak pokračovat ve světě Matrixu,“ prohlásil šéf produkce americké společnosti Jesse Ehrman. Nový snímek bude podle něj poctou původnímu filmu.

Zatím není jasné, zda se v novém Matrixu vrátí i herci v hlavních rolích v čele s Keanu Reevesem a Carrie-Anne Mossov, kteří ztvárnili ústřední dvojici Nea a Trinity, píše Deadline.

Původní film série nedávno slavil výročí – premiéru měl před čtvrt stoletím, 24. března 1999 v Los Angeles. Snímek se dočkal širokého uznání kritiků, kteří ocenili jeho inovativní vizuální efekty, akční sekvence a zábavnost. Zaznamenal také obrovský kasovní úspěch a mezi diváky si vybudoval kultovní status. Získal i řadu ocenění včetně čtyř Oscarů.

Úspěch filmu vedl v roce 2003 k uvedení dvou celovečerních pokračování, Matrix ReloadedMatrix Revolutions. Čtvrtý film s názvem Matrix Resurrections byl uveden do kin v prosinci 2021, kritiku si však vysloužil spíše rozpačitou. Recenzent listu The Guardian mu tehdy udělil dvě hvězdičky z pěti a označil ho za „těžkopádný restart“ populární série, jehož účelem bylo jen „vyždímat peníze“ z fanoušků Matrixu. Na specializovaném serveru Rotten Tomatoes ho diváci ohodnotili 63 procenty.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat