Právě vysíláme

Maxipes Fík slaví narozeniny, diváci ho sledují už 45 let

21. května 2021 16:41
Maxipes Fík slaví narozeniny, diváci ho sledují už 45 let

Oblíbená pohádková postava Maxipes Fík slaví 45 let. Na obrazovkách se poprvé objevil v květnu roku 1976 a oblibu si brzy získal nejen u dětských, ale i u dospělých diváků.

Za své výsostné postavení mezi večerníčky může Maxipes Fík, který umí řídit auto a chodil i do školy, děkovat svým tvůrcům. Při tvorbě seriálu se totiž sešla opravdu hvězdná sestava umělců. Autorem Maxipsa Fíka byl spisovatel Rudolf Čechura, kterého pronásledoval komunistický režim, jeho podobu vytvořil výtvarník Jiří Šalamoun, všechny postavy nezaměnitelně namluvil herec Josef Dvořák, hudbu k večerníčku složil skladatel a zpěvák Petr Skoumal a režie se ujal Václav Bedřich.

„Když jsem to namlouval, doslova jsem se kochal tím, že jsem u toho. Štěstím jsem se tetelil a vůbec si neuvědomoval, že možná už ani nic půvabnějšího nedostanu do ruky,“ zavzpomínal Josef Dvořák v roce 2014 po úmrtí Rudolfa Čechury. Ten vlastně díky úspěchu seriálu i v zahraničí mohl opět začít tvořit. Po roce 1969 byl totiž spisovatel z politických důvodů propuštěn z redakce časopisu Věda a technika mládeži a poté navrhl pro televizi „nevhodný“ večerníček a hrozilo, že bude muset se psaním skončit. Zkusil tedy něco „neutrálního“ a vyšlo to. „Se psy jsem měl bohaté zkušenosti. Sám jsem jich několik vlastnil,“ vzpomínal.

Podle Čechury se Fík narodil v Ahníkově nedaleko Kadaně. Obec, ve které Čechura učil, však musela ustoupit těžbě uhlí a Fíkovy narozeniny se tak každoročně slaví v Kadani. V tomto městě se dokonce nachází Nábřeží Maxipsa Fíka.

Za jeho podobou stojí jeden z nejvýznamnějších ilustrátorů druhé poloviny 20. století Jiří Šalamoun. „Mělo to být chlupaté a velké,“ vzpomínal Šalamoun na zrod své nejslavnější postavičky. Předobrazem pro Fíka byl podle Šalamouna skutečný bobtail jeho rodiny. Josef Dvořák kromě Maxipsa Fíka namluvil také například Boba a Bobka či Příběhy včelích medvídků.

Zdroj: ČTK, TV Seriály

Články, které by tě mohly zajímat