Právě vysíláme

Mission: Impossible 7: TOM CRUISE chce odpálit historický most v Polsku během natáčení

31. července 2020 14:10
Mission: Impossible 7: TOM CRUISE chce odpálit historický most v Polsku během natáčení

Natáčení již sedmé části úspěšné akční série Mission: Impossible se po karanténě pomalu rozbíhá. Nyní tvůrci filmu v čele s režisérem a scenáristou Christopherem McQuarriem rozdělili Polsko na dva tábory. Filmaři v čele s Tomem Cruisem totiž chtějí vyhodit do povětří historický most.

Lukrativní akční film včele s hlavní hvězdou Tomem Cruisem má být natočen částečně u našich sousedů v Polsku, kde tvůrci chtějí využít 111 let starý most. Most je postaven na dvou pískovcových pilířích a 151 metrů dlouhý vede nad jezerem Pilchowickie.

Polské ministerstvo kultury a národního dědictví si láme hlavu nad tím, zda tvůrcům filmu dovolí starý most odpálit. Na jedné straně jsou polské orgány povinny podporovat filmový průmysl, na druhé straně ale musí chránit starou architekturu. Vznikly tak dva tábory s odlišným názorem!

„Nevnímám most jako památku. Je to troska a nemá žádnou hodnotu. Ne všechny staré věci jsou památky. Zákon jasně říká, že památka je něco, co má sociální, uměleckou nebo vědeckou hodnotu. Když je objekt nevyužívaný a nedostupný, nemá žádnou takovou hodnotu. Není to památka. Navíc zničena má být jen malá část mostu,“ řekl náměstek ministra kultury Paweł Lewandowski, který je na straně filmařů. „Máme nový audiovizuálních zákon. Pokud k nám chce velký americký producent přijít, čekáme na něj s otevřenou náručí,“ pokračoval náměstek ministra.

Na druhé straně stojí železniční společnost, která tvrdí, že dnes most sice žádnou hodnotu nemá, ale v plánu je jeho oprava. „V Polsku je přes tři tisíce železničních mostů. Neodpalujeme mosty, snažíme se zlepšit jejich stav. Ty historické jsou zachovány!“ uvedla železniční společnost.

Jak to celé dopadne, zatím není jisté. Polsko doufá, že natáčení amerického velkofilmu přiláká mnoho turistů. Mission: Impossible 7 má zatím naplánované české a slovenské premiéry na 18.11. 2021, Mission: Impossible 8 o rok později na 3.11. 2022.

 

Zdroj: The First News

Články, které by tě mohly zajímat