Právě vysíláme

Nejvýdělečnější film Toma Cruise. Pokračování Top Gunu vydělalo za první víkend neskutečný balík

30. května 2022 9:10
Nejvýdělečnější film Toma Cruise. Pokračování Top Gunu vydělalo za první víkend neskutečný balík

Pokračování filmu Top Gun s názvem Top Gun: Maverick vydělalo první víkend celosvětově 248 milionů dolarů (2,9 miliardy Kč). Za první promítací víkend tolik neutržil žádný jiný film Toma Cruise, napsal server televize CNBC.

Hojně obsazovaný herec, který se proslavil jako neohrožený kaskadér, vydělal pokladnám kin od roku 1981 více než 4,2 miliardy dolarů (přes 96 miliard Kč). Nikdy předtím ale jeho snímek neutržil za první víkend promítání více než 65 milionů dolarů.

Snímek filmových společností Paramount a Skydance vydělal dalších 124 milionů dolarů v zahraničí, což dohromady činí 248 milionů dolarů za víkend. Produkční studio očekává, že během nadcházejícího víkendu, který je ve Spojených státech kvůli oslavám Dne obětí války o dva dny prodloužen, vynese film částku kolem 151 milionů dolarů. V příštích týdnech by si měl v kinech udržet silnou pozici, protože až do 10. června nebude čelit žádné velké konkurenci. Poté přijde do kin film Jurassic World: Dominion (Jurský svět: Nadvláda) od společnosti Universal.

„Letní filmová sezona je zpět,“ citoval CNBC mediálního analytika společnosti Comscore Paula Dergarabediana. „Snímek Top Gun: Maverick je úžasnou připomínkou toho, že když spojíte jednu z posledních skutečných filmových hvězd se skvělým vyprávěním, spěchají do kin diváci všech věkových kategorií,“ dodal.

Úspěch filmu je vzpruhou pro pokladny kin, které se stále vzpamatovávají z dopadů pandemie covidu-19. Film Top Gun: Maverick přilákal starší publikum – kýženou demografickou skupinu, která se od doby, co se kina v polovině roku 2020 začala znovu otevírat, vrací do sálu pomaleji.

Články, které by tě mohly zajímat