Právě vysíláme

Němci „ukradli“ film V síti, čeští tvůrci se chtějí bránit

15. března 2021 12:10
Němci „ukradli“ film V síti, čeští tvůrci se chtějí bránit

Režisér filmu V síti Vít Klusák nařknul německou RTL z krádeže jeho konceptu filmu V síti. Podle serveru iRozhlas chystají tvůrci českého dokumentu proti televizi právní kroky.

„Právě jsme zjistili, že nám německá RTL ukradla V síti. Jejich produkce si 19. ledna vyžádala kopii filmu s tím, že jej zvažují koupit. Po dvou týdnech vzkázali, že nemají zájem. A teď se vytasili s vlastním kusem,“ napsal Klusák na své facebookové stránky. „Schválně, kolik společných rysů odhalíte,“ dodal.

V rozhovoru pro iRozhlas režisér uvedl, že s týmem uvažují nad právními kroky proti RTL. Producenti televize měli použít podobným způsobem jako čeští tvůrci kulisy dětských pokojů, přímo ve studiu pak štáb sledoval komunikaci mezi hercem a predátorem.

Původně se přitom měl film V síti podle Klusáka dostat do německých kin předabovaný. Tamní distribuční společnost o něj však během pandemie nakonec ztratila zájem.

Klusáka v komentářích na Facebooku jeho sledující upozornili, že jeho koncept V síti je zase velmi podobný americké reality show To Catch A Predator. V ní muži stejně jako ve filmu Klusáka nejdříve chatují s dospělými osobami převlečenými za nezletilé děti, a následně přijíždějí k nim „domů“ za účelem sexu. Tam jsou obvykle zatčeni policií.

Na sociálních sítích navíc lidé záměr Němců kvitují, je podle nich důležité osvětu šířit dále. „Tohle je tak silné téma, že bych zvažoval, jestli není lepší to tolerovat, ať se dostane mezi nejvíc diváků,“ napsal Milan P.

Zdroj: Novinky, iRozhlas, Facebook

Články, které by tě mohly zajímat