Právě vysíláme

Nový dokument boří mýty o Titanicu. Co bylo jinak?

25. dubna 2021 14:10
Nový dokument boří mýty o Titanicu. Co bylo jinak?

Titanic je opředený spoustou příběhu, z nichž mnohé nejsou pravdivé. Některé z nich vyvrátil v nejnovějším dokumentu o slavné lodi Tim Malton, který se jejím osudem zabývá celý svůj život.

Ačkoliv patří film Titanic z roku 1997 mezi nejúspěšnější snímky, v lidech zanechal o osudu lodi a lidí na ní mylné představy. Jednou z nich je například příběh Rose a Jacka, o kterém se dodnes mnozí domnívají, že byl pravdivý.

Podobné „historky“ se snaží vyvracet expert na Titanic Tim Maltin. Ten již v minulosti vydal tři knihy o slavné lodi a před několika dny představil nový dokument Debunking The Myths Of The Titanic, v němž vyvrací mýty o ní. Dostupný je na streamovacím kanále Netflix.

Maltin ve filmu například vyvrací tvrzení, že kdyby členové posádky měli k dispozici dalekohled, mohli dříve reagovat na ledovec, kvůli kterému se loď potopila. Podle experta to však není pravda. V noci jsou na detekci předmětů mnohem lepší samotné oči. „Máte širší zorné pole, což pomáhá předměty v prostředí objevit,“ uvedl. Navíc by podle něj dalekohledy vše pouze zdržely, takto členové posádky zvonem okamžitě zalarmovali své kolegy.

Kapitán Smith jednal, jak nejlépe uměl

Další pověra se pojí s kapitánem Edwardem J. Smithem. Vyprávělo se, že měl být v době potopení lodi opilý, dokonce se neměl ani nacházet v řídící místnosti s ostatním personálem. Podle Maltina jde však o další ze lží, které lidé věří. Kapitán podle něj odpočíval a členům posádky dal jasné instrukce, které říkaly, že v případě jakéhokoliv problému ho mají okamžitě zavolat. „Když slyšel poplach, okamžitě za nimi běžel a byl tam s nimi celou dobu,“ říká expert.

A právě Smith vydal také příkaz, aby byly nejdříve zachráněny děti a ženy. Nepravdivým je pak také tvrzení, že nechal plout loď příliš rychle. Loď Californian měla posádku Titanicu před krami a ledovci varovat půl hodiny před půlnocí, zhruba o deset minut později pak došlo k osudné srážce. Ve svých výpovědích však posádka, která na lodi v tu dobu byla, uvedla, že by nic neudělala jinak.

A pravdivá nemá být ani informace, že byl k výstavbě Titanicu použitý nekvalitní materiál. „Loď byla jednou z nejlépe postavených v historii. Měl jsem to štěstí a viděl jsem obrovský asi čtyřiceti tunový kus jeho kostry, a na to, jak byl velký, vážil opravdu hodně,“ podložil svá slova Maltin. Podle něj se loď potopila z toho důvodu, že byla „slepena“ ze tří kusů. O kvalitě materiálu podle experta svědčí i to, že se Titanic potápěl dvě a půl hodiny. Když se v roce 2012 potopila Concordia, trvalo jí to podstatně kratší dobu.

Zdroj: Daily Mail, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat