Právě vysíláme

Ohromný úspěch. Český seriál #MartyIsDeath získal prestižní cenu Emmy

24. listopadu 2020 9:10
Ohromný úspěch. Český seriál #MartyIsDeath získal prestižní cenu Emmy

Český internetový seriál #MartyIsDead získal mezinárodní cenu Emmy v kategorii krátkých seriálů a stal se tak prvním českým seriálem, který tuto televizní cenu dostal. Galavečer s předáváním cen se letos kvůli pandemii Covidu-19 uskutečnil on-line. Mezinárodní ceny Emmy se udílely v 11 kategoriích, nejvíce zlatých sošek (čtyři) získala Británie.

Čeští diváci mohli udílení cen sledovat mimo jiné na internetové televizi Mall.tv, která je se společností Bionaut a sdružením cz.nic spolutvůrcem oceněného seriálu. Cenu převzali v on-line přenosu producenti Milan Kuchynka a Vratislav Šlajer.

V kategorii Krátký seriál porazili čeští tvůrci komediální internetový seriál Content, argentinskou sérii Mil Manos por Argentina (Tisíc rukou pro Argentinu), která vypráví o vynálezci 3D protéz, a singapurský snímek People Like Us – Season 2, jenž přibližuje život gayů.

Osmidílný thriller #MartyIsDead zachycuje odvrácenou stranu sociálních sítí a jejich fatální zásah do života dosud bezproblémového patnáctiletého Martina přezdívaného Marty. Hlavní roli ztvárnil Jakub Nemčok, dále v něm hrají Petra Bučková, Jan Grundman, Sára Korbelová, Matěj Havelka nebo Andrej Polák.

Úspěch pro celou ČR

„Upřímně řeknu, že jsem s tím vůbec nepočítal. I ta nominace byla obrovským úspěchem a to, že jsme cenu dostali – čuměl jsem jako puk. Mám z toho strašnou a nečekanou radost,“ řekl ČTK Kuchynka, který stejně jako Šlajer označil cenu za úspěch pro české filmové tvůrce i celou Českou republiku. Téma kyberšikany, jakkoliv zastíněné pandemií Covidu-19, je podle Kuchynky věc, která trápí spoustu lidí. „Já jako rodič a všichni tvůrci jsme považovali až za poslání tuhle informaci poslat ven,“ dodal Kuchynka.

Ceny Emmy bývají označovány jako „televizní Oscaři“ a udílejí se během roku na několika různých ceremoniálech. K nejsledovanějším patří ceny za televizní seriály vysílané v USA v hlavním vysílacím čase (Primetime Emmy Awards), které uděluje americká televizní akademie ATAS. Ty byly letos rozdány už v září, kdy se konal jejich 72. ročník a držitelé za ně rovněž děkovali přes internet z gaučů svých bytů.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat