Právě vysíláme

Oscaři znají své vítěze: Překvapivý rekord Anthonyho Hopkinse

26. dubna 2021 8:10
Oscaři znají své vítěze: Překvapivý rekord Anthonyho Hopkinse

Snímek Země nomádů převládl ve většině hlavních kategorií cen americké filmové akademie Oscar, jejichž předávání se letos odehrávalo v netradičním a podle řady médií poměrně rozpačitém formátu, který si vynutila pandemie Covidu – 19.

Země nomádů si odnesla hlavní ocenění za nejlepší film, režisérka snímku Chloé Zhao dostala zlatou sošku za režii. Akademie rovněž ocenila Frances McDormand, která ve filmu ztvárnila hlavní roli. V hlavní mužské herecké kategorii zvítězil Anthony Hopkins za výkon ve filmu The Father, což média označují za největší překvapení celého večera. Herec jako jediný z vítězů na oscarovou ceremonii nepřišel.

V 83 letech se tak stal Hopkins dosud nejstarším výhercem pověstné zlaté sošky napříč všemi kategoriemi. Hopkins Oscara odnesl naposledy v roce 1992, kdy si jej vysloužil za roli Hannibala Lectera ve snímku Mlčení jehňátek. Podle médií byl jeho letošní triumf poměrně nečekaný, protože velkým favoritem na posmrtné ocenění byl herec Chadwick Boseman za výkon v Ma Rainey – matka blues.

Anthony Hopkins

Předávací ceremoniál se letos velmi odlišoval od tradiční oscarové show. Vyhlašování většiny kategorií se odehrávalo v losangeleské vlakové stanici Union Station, kde byl jen omezený počet hostů. Ti byli podle organizátorů buď naočkovaní proti Covidu – 19, nebo náležitě otestovaní. „Berte to jako filmovou scénu,“ uvedla na začátku vysílání herečka Regina King krátce po znělce s tím, že se celý večer řídí stejnými opatřeními, jež nyní platí při natáčení v Hollywoodu.

 

Na úvod ceremoniálu chyběl tradiční monolog a zmizela rovněž charakteristická velkolepá hudební a taneční čísla. Daleko větší prostor pak dostali jednotliví ocenění, kteří po převzetí ceny pronášeli i několikaminutové proslovy.

Země nomádů potvrdila svou roli favorita, čímž podle médií završila hvězdný vzestup Zhao. Road movie o ženě cestující napříč americkým západem, který měl rozpočet menší než pět milionů dolarů (107 milionů korun), a v němž účinkuje řada neherců, je podle médií velmi neobvyklým výhercem velmi neobvyklých Oscarů.

Frances McDormand a Chloe Zhao

Studio Pixar pak obdrželo již celkově 11. zlatou sošku v kategorii nejlepší celovečerní animovaný film, poslední přírůstek mu obstaral snímek Duše, který akademie ocenila rovněž za filmovou hudbu. Filmy společnosti Netflix získaly letos celkem sedm sošek, tedy nejvíc ze všech produkčních firem. Netflixu však nadále utíká ta nejcennější, tedy za nejlepší film.

Ocenění za nejlepší vizuální efekty si odnesl film Tenet režiséra Christophera Nolana.

Moderátoři a ocenění během udílení několikrát zmínili události kolem procesu s bělošským ex-policistou Derekem Chauvinem, jehož minulý týden shledala porota v Minneapolis vinným z vraždy a zabití černocha George Floyda. „Kdyby to minulý týden v Minneapolis dopadlo jinak, vyměnila bych možná svoje podpatky za vojenské boty,“ prohlásila hned zkraje ceremoniálu King.

Experti očekávají, že Oscarům stejně jako jiným slavnostním předáváním filmových cen letos kvůli novému formátu vynuceným pandemií výrazně poklesne sledovanost. Někteří experti rovněž upozorňují na to, že kvůli nemožnosti navštěvovat kina mnoho lidí řadu z nominovaných snímků nevidělo. Mezi letošními filmy navíc nebyl žádný velkorozpočtový hit, jakým byl v minulých letech například Titanic či Black Panther.

Přehled hlavních vítězů

  • FILM: Země nomádů
  • REŽIE: Chloé Zhao (Země nomádů)
  • HEREČKA: Frances McDormand (Země nomádů)
  • HEREC: Anthony Hopkins (The Father)
  • HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI:  Jun Ju-čung (Minari)
  • HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI: Daniel Kaluuya (Judas And The Black Messiah)
  • SCÉNÁŘ: Emerald Fennell (Nadějná mladá žena)
  • KAMERA: Erik Messerschmidt (Mank)
  • ANIMOVANÝ FILM: Duše
  • DOKUMENTÁRNÍ FILM: Moje učitelka chobotnice
  • NEANGLICKY MLUVENÝ FILM: Chlast

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat